Gvadalahara


Gvadalahara grad u Meksiku
Glavni grad države Halisko u zapadnom delu centralnog Meksika, je Gvadalahara, drugi po veličini meksički grad, sa oko 1.900.000 stanovnika. Nalazi se nedaleko od reke Grande de Santjago, na nadmorskoj visini od oko 1.550 metara. Godine 1531. grad su osnovali Španci. Izložen napadima urodjeničkih indijanskih plemena, grad je seljen u nekoliko navrata.

Gvadalahara je grad sa razvijenom industrijom
Godine 1810. snage pod vodjstvom Migela Hidalga, vodje pokreta za nezavisnost, nakratko su zauzele Gvadalaharu. Grad uživa status velikog industrijskog i trgovačkog centra od 1940. godine. U gradu je razvijena tekstilna, kožna industrija i industrija nameštaja. U neposrednoj blizini grada se nalazi hidroelektrana koja napaja ovaj grad električnom energijom.

Šta treba posetiti u Gvadalahari?
Palata na kojoj su započeti radovi 1743. godine, kao guvernerova palata, primerak je špansko-meksičkog arhitektonskog stila, koji je posebno interesantan za turiste. Gradska katedrala je, takodje, jedan od simbola ovog grada. Umerena suva klima sa ostalim prirodnim bogatstvima grada (izvori, lekovito blato) je učinila ovaj grad centrom zdravstvenog turizma u Meksiku.

U ovom gradu rade dva univerziteta. Postoji pozorište i nekoliko galerija u kojima se nalaze dela najvećih južnoameričkih slikara. Na ulicama ovog grada se nalaze brojni ulični muzičari, takozvani mariači.
Search