Las Vegas


Las Vegas grad kazina i kockarnica
Las Vegas je grad u jugoistočnoj Nevadi u Sjedinjenim Američkim Državama, sa oko 1.600.000 stanovnika. Pokriva površinu od oko 200 kvadratnih kilometara.

Las Vegas kroz istoriju
Ovaj grad je tokom istorije bio naseljavan i napuštan od strane nekoliko naroda. Na prostoru današnjeg Las Vegasa je živelo indijansko pleme Anasazi još pre 2300 godina. Medjutim, napustili su ga oko 1100. godine. Početkom XIX veka ovaj prostor naseljavaju delimično španski istraživači, koji su u njemu pronašli oazu i izvor vode, koja im je u Nevadi bila preko potrebna. Tada je ovaj grad i dobio ime, koje na španskom jeziku označava livadu ili oazu.

Mormoni iz Jute naselili su ovaj prostor 1855. godine, ali su ga napustili 1857. godine. Godine 1905. Las Vegas je postao važna železnička stanica, a 1911. godine dobio je status grada.

Las Vegas je čuven po luksuznim hotelima i kazinima
Las Vegas je grad čuven po svojim luksuznim hotelima, nožnim klubovima (poznati Strip noćni klub u centru grada) i po kazinima.

Luxor Resort najpopularnije mesto u gradu
Luxor Resort je jedno od najpopularnijih mesta u ovom gradu. Reč je o replici egipatskih sfingi i piramida, koja je pravi mamac za turiste. U gradu takodje postoje i replike znamenitosti Njujorka i Pariza.

1911 je legalitovano kockanje u ovom gradu
1911. godine je legalizovano kockanje, pa se Las Vegas brzo širio posle 1940. godine. Kriminal u ovom gradu počeo je da uzima svoj danak 1946. godine kada je Bagzi Zigel otvorio hotel Flamingo. Kasnije veliki broj američkih gangstera otvara hotele i kazine u ovom gradu.

Las Vegas svetski centar zabave
Ovaj grad nosi epitet "svetskog glavnog grada zabave". U skladu sa tim je i izgled ovog grada sa puno raznobojnih neonskih svetala. Sem takozvane indor zabave u kazinima, hotelima i drugim zatvorenim prostorima, u Las Vegasu se mogu naći i atrakcije na otvorenom poput simulirane vulkanske erupcije, piratskih borbi u veštačkim jezerima i sl. U blizini grada se nalazi nekoliko vojnih aerodroma i mesto za odlaganje nuklearnog otpada, što baš ne ide u prilog savršenosti ovog grada za zabavu.

U Las Vegasu se nalazi najveći hotel na svetu
1993. godine u Las Vegasu je otvoren MGM Grand Hotel, najveći hotel na svetu. Do početka XXI veka ova gradska oblast je bila jako privlačna za lokalno stanovništvo i za turiste i jako se brzo razvijala, a potom je usledila stagnacija. Medjutim, uprkos tome ovaj grad i dalje svake godine privuče oko 25 miliona turista.
Search