Los Anđeles


Los Anđeles grad anđela
Los Anđeles je grad u južnoj Kaliforniji, smešten je između planine San Gabrijel i Tihog okeana u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je drugi po veličini grad u Sjedinjenim Američkim Državama, sa oko 3.800.000 stanovnika i površinom od 1.200 kvadratnih kilometara. Skraćeni i često korišćeni naziv za ovaj grad je LA, a poznat je i kao Grad Anđela.

Položaj Los Anđelesa
Grad je podeljen planinom Santa Monika koja razdvaja Holivud, Beverli Hils i Pacifik Palisajds od doline San Fernando. Zauzima položaj u blizini meksičke granice.

Los Anđeles se nalazi u blizini Raseda San Andreas i zemljotresi su česti.

Na mestu današnjeg Los Anđelesa su nakada živeli Indijanci
Na mestu gde je današnji Los Anđeles, postojale su naseobine lokalnih Indijanaca iz plemena šošona još pre 10.000 godina. Međutim, o njima se zna veoma malo. Los Anđeles je nastao 1771. godine kao španska kolonija u okviru takozvane Nove Španije. Španski guverner Felipo de Nevo mu je 1781. godine dao ime El Pueblo de la Reina Los Anheles što znači "Grad kraljice anđela".

U Meksičkom ratu zauzele su ga američke snage. Svoj procvat grad je doživeo nakon Zlatne groznice 1849. godine, a ubrzano je rastao posle otvaranja železnice 1876. i 1885. godine.

Znamenitosti i kulturne ustanove koje treba posetiti u ovom gradu
Godine 1913. sagrađen je vodovodni sistem koji je vodom snabdevao grad, s padina Sijera Nevade. Grad je bio pogođen velikim zemljotresom 1994. godine. Obrazovne ustanove u Los Anđelesu su: Univerzitet Južne Kalifornije i Istočni koledž.

Od znamenitosti grada se izdvajaju: rane španske misije, Geti muzej, Muzej savremene umetnosti i Losanđeleski umetnički muzej. Geti muzej ima jednu od najvećih zbirki umetničkih dela, koje je u svojoj kolekciji imao jedan američki naftni mag.

Jedan od simbola grada je Grifitova observatorija, koja se nalazi na jednom od najviših brda grada. Sa nje se može dobiti mnogo čistiji pogled na zvezde, za razliku od ostalih delova grada, gde smog predstavlja veliki problem.

Holivud i filmska industija u Los Anđelesu
Ovaj grad je u svetu najpoznatiji po veoma razvijenoj filmskoj industriji u njemu i po razvijenoj aeronautici u njemu. Na brdu na periferiji grada se nalazi čuveni natpis Hollywood od slova visokih 15 metara, koji je postavljen 1923. godine.

Los Anđeles je grad iz snova za većinu stanovnika SAD-a
Puno palmi, plaža, bazena, lepih ulica i sl. su učinile ovaj grad američkim snom kako za državljane ove zemlje, tako i za mnoge imigrante koji su dolazili u Ameriku. Zbog toga se u ovom gradu nalazi veliki broj Meksikanaca, Korejanaca, Salvadoraca, Gvatemalaca i Južnoafrikanaca, koji su imigrirali u proteklih 50 godina. Grad ima kinesku, meksičku, špansku i japansku četvrt, kao posebne oblasti.

Zagađenost veliki problem u Los Anđelesu
Međutim, Los Anđeles kao i svi drugi gradovi u Americi ima niz problema sa zagađenošću, čestim saobraćajnim kolapsima, kriminalom i siromašnim kvartovima grada. Ovo je grad sa najvećim zagađenjem vazduha u svetu. U gradu vlada mediteranska klima sa toplim letama i blagim zimama. Česti su vetrovi po imenu Santa Ana, koji su izuzetno topli i suvi.

Los Anđeles je industrijski centar
Los Anđeles ima veoma razvijenu privredu, koja svake godine stvori više od 100 milijardi evra. U njemu se nalaze sedišta mnogih velikih kompanija, ali se definitivno izdvajaju kompanije industrije zabave: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), 20th Century-Fox, Warner Brothers, Paramount, Columbia i Universal.
Search