Dalas


Dalas grad u SAD-e
Dalas se nalazi u severnom delu Teksasa na reci Trinititi u Sjedinjenim Američkim Državama. Grad ima oko 1.300.000 stanovnika i pokriva površinu od oko 900 kvadratnih kilometara. Verovatno je nazvan po Džordžu Dalasu, potpredsedniku Sjedinjenih Američkih Država sredinom XIX veka.
Dalas centar naftne industrije
Prvi put je naseljen 1841. godine. Razvoj grada se pospešivao proizvodnjom pamuka, sve dok 1930. godine nisu otkrivena velika nalazišta nafte na istoku Teksasa, od kada je grad postao veliki centar naftne industrije. Najveći svoj razvoj doživeo je posle Drugog svetskog rata. Nekoliko velikih proizvodjača aviona sagradilo svoje fabrike na ovom prostoru, a onda i fabrike elektronike i pogoni za sklapanje automobila.Dalas je veliki finansijski centar i saobraćajni čvor jugozapada Sjedinjenih Američkih Država, a takodje i sedište stotina osiguravajućih kompanija.

Kulturni život Dalasa
Južni Metodistički Univerzitet osnovan 1911. godine, jedna je od brojnih obrazovnih ustanova, a kao kulturni centar Dalasko pozorište je jedino pozorište koje je projektovao Frenk Lojd Rajt. U gradu kulturni deo čine i Dalaska Opera, gradski simfonijski orkestar i mnogobrojne umetničke galerije.

Reunion Tower simbol Dalasa
Reunion Tower je jedan od najvažnijih modernih simbola Dalasa. Ova gradjevina ima 50 spratova, a na vrhu se nalaze ekskluzivni restorani u sferi koja se okreće.

Na drugoj strani se nalazi West End, istorijski distrikt, sa velikim brojem skladišta iz XIX veka, koja su danas pretvorena u interesantne prodavnice, bez narušavanja njihovog istorijskog izgleda.

Dalas grad u kom je ubijen američki predsednik Kenedi
U ovom gradu je 1963. godine ubijen američki predsednik Džon Kenedi u delu grada poznatom pod nazivom Dealey Plaza. Danas u Dalasu postoji memorijalni centar podignut u čast ovog predsednika.
Search