Posetite Budimpeštu - vodič, podaci i atrakcije


Budimpešta - glavni grad Mađarske
Tražite vodič za Budimpeštu sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Tražite vodič za Budimpeštu sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Budimpešta je glavni grad centralno evropske države Madjarske i jedan je od najlepših gradova Evrope. Madjari ga često nazivaju samo Pešta. Drevni Budim desnoj obali i moderna Pešta na levoj obali razdvojeni su jednom od najvećih svetskih reka, Dunavom. Ovakav položaj svakako nije slučajan, jer je ovaj grad na granici izmedju planinske i nizijske regije i razvijao se na takozvanom tržišnom frontu.

Budimpešta kroz istoriju
U ranom srednjem veku Dunav je premošćen na najužem delu gde se danas nalazi Elizabetin most, jedan od sedam mostova Budimpešte. Specifične osobine Budimskog brda su takodje imale značajnu ulogu u odluci o naseljavanju baš ovog mesta. Brda duž rečne obale od velike su strateške važnosti i pružala su dobru mogućnost odbrane, a takodje kamenje i drvo sa brda pružali su dobar materijal za gradnju.Budimpešta je rodjena znatno kasnije izgradnjom mosta izmedju Budima i Pešte 1836. godine. Grad pokriva oko 500 kvadratnih kilometara površine. Budimpešta broji nešto preko 2.000.000 stanovnika i raznovrsnog je etničkog sastava, ali je najveći broj Madjara, oko 98 %. Oko jedne petine ukupnog stanovništva Madjarske živi u ovom gradu. Ranije je ovaj grad imao veću populaciju nego danas, a razlozi smanjenja su u uvodjenju vodovodne mreže, kanalizacije i struje u ruralnim delovima Madjarske, što je deo stanovništva vratilo iz Budimpešte u svoja rodna mesta.

Arhitektura Budimpešte
Budimpešta je prava riznica prelepih gradjevina iz različitih istorijskih perioda. Matijina crkva je jedna od značajnijih gradjevina.To je glavna crkva u Budimu i u originalu sagradjena je 1250. godine, ali je kasnije obnovljena u periodu od 1873. do 1896. godine. U ovoj crkvi je 1458. godine krunisan kralj Matija Korvin. Kraljevska palata je najpopularnija gradjevina, sagradjena je još u XIII veku, ali je od tad pretrpela dosta prepravki. Delovi palate stari su stotinama godina, jer su vladari Madjarske vremenom dodavali sve više stvari palati tako da je sada zaista impozantna gradjevina. Još jedna od lepših gradjevina u Budimpešti, mada ih ima mnogo da bi se sve pomenule, svakako je zgrada Parlamenta. Gradjena je u neogotskom stilu, ima 16.000 kvadratnih metara i najviši deo visok je čak 96 metara.

Bedimpešta kao kulturni centar
U gradu postoji 11 univerziteta i 21 koledž. Izdvaja se i muzička akademija "Franc List", koja je jedna od najprestižnijih u svetu. Uz mnoštvo muzeja, galerija, pozorišta i opera, Budimpešta je definitivno jedan od kulturnih i obrazovnih centara Evrope.

Budimpešta grad na Dunavu
Deo Dunava koji pripada teritoriji Budimpešte dug je 30 kilometara. Njegov najširi deo od 640 metara nalazi se na severu Budimpešte u blizini južnog vrha Sentandrejskog ostrva, a najuži deo od 285 metara nalazi se u samom podnožju Gelertovog brda. Budimpešta je takodje poznata po mnogobrojnim izvorima tople i vruće vode. Ima ih oko 120, a njihova temperatura iznosi od 25 do 60 stepeni Celzijusa. Mnogi od njih imaju lekovito dejstvo.

Klima u Budimpešti
Klima Budimpešte je prijatna i tipičan je primer umerene klime. Prosečna godišnja temperatura je 11 stepeni Celzijusa, najhladniji mesec je januar sa prosečnom temperaturom od par stepeni ispod nule, a mesec sa najvećom temperaturom je jul i njegov prosek iznosi oko 20 stepeni Celzijusa.



Search