Posetite Glazgov - vodič, podaci i atrakcije


Glazgov slika Glazgov - trgovački centar Škotske
Tražite vodič za Galzgov sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Glazgov je najveći industrijski i trgovački grad u Škotskoj. Nalazi se na reci Klajd u Velikoj Britaniji unutar istorijske grofovije Lanarkšir. Ima oko 700.000 stanovnika.

Glazgov - luka
Ovo je veliko morsko pristanište i izvozna luka. U njemu se nalazi jedno od najvećih brodogradilišta na svetu. Razvijena je industrija duvana, alkohola, porcelana, metalna i crna metalurgija.
šta možete posetiti u Glazgovu?
Grad je poznat po Univerzitetu osnovanom 1451.godine i velikom cargo aerodromu. U gradu se nalazi i Škotski balet, Škotrska opera, Kraljevsko-Škotski nacionalni orkestar i Kleringrovovu umetničku galeriju i muzej.

Kada je nastao Glazgov?
Osnovan je od strane Svetog Kentigerna 550. godine kao mala verska zajednica, a status kraljevskog grada je dobio u XII veku. Na mestu gde je sagradjena prva verska kapela, danas stoji katedrala iz XIII veka. Slobodan grad je postao 1636. godine.

Godine 1450. Glazgov je postao kraljevska varoš, a u XVIII veku je naglo počeo da se razvija kada su američki proizvodi: duvan, šećer i rum, obezbedili glazgovskim trgovcima bogatstvo.

Ovo je grad u kome je industrijska revolucija u XVIII veku ostavila najveće pozitivne posledice ? najbrži ekonomski razvoj.

Glazgovska kula - najviša građevina u Škotskoj
Glazgovski naučni centar ima takozvanu ?najvišu Glazgovsku kulu? visoku 140 metara. Ova kula je najviša gradjevina u Škotskoj.
photo: Georg RobSearch