Kišinjev - prestonica Moldavije
Tražite vodič za Kišinjev sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Kišinjev je prestonica i najveći grad Moldavije. Smešten je duž reke Bik.

Kišinjev kroz istoriju
Prvi pisani tragovi o Kišinjevu datiraju iz 1466.godine, kada je bio pod vladavinom Moldavijskog princa Stefana III. Podaci govore da se naselje širilo oko centralnog manastira koji je podignut kao prva veća gradjevina. Nakon Stefanove smrti, grad pada pod kontrolu Otomanske imperije. Tatari ga ruše u XVII veku. Postepeno raste trgovačka važnost Kišinjeva, iako je grad pretrpeo strašna razaranja i u Rusko-Turskom ratu od 1788. do 1812. godine. Kišinjev je predat Rusiji zajedno sa ostatkom Besarabije. Od tada je grad poznat po svom ruskom nazivu Kišinjev.

Tokom I Svetskog rata ušao je u sastav Rumunije kao ?i?iniu, ali je ponovo sa ostatkom Besarabije vraćen Sovjetskom Savezu 1940. i postao je glavni grad novoosnovane Moldavijske Sovjetske Republike. Tokom II Svetskog rata je bio okupiran od nemačkih snaga i teško je oštećen. Veliki broj jevrejskog stanovništva je ubijen. Nakon završetka rata grad je obnovljen.

Novi delovi grada leže na terasama duž reke Bik. Delovi starog grada, medjutim, još uvek su izloženi poplavama.

Kišinjev centar borbe za nezavisnost
Ovaj grad je bio poprište velikih demonstracija pre nego što je Moldavija dobila nezavisnost. Često su te demonstracije nacionalista bile završavane veoma nasilno.

Propašču SSSR-a, u Moldaviji 1991.godine, rumunska verzija imena grada još jednom ulazi u službenu upotrebu i na taj način se naglašava bliskost ove dve zemlje.

Kišinjev industrijski centar Moldavije
Grad je glavni industrijski centar Moldavije i naročito je važan za laku industriju i proizvodnju opreme za merenje, mašina, traktora, pumpi, frižidera, mašina za pranje veša i izolovanih žica. Proizvodnja vina, brašna i prerada duvana su zapažene u preradjivačkoj industriji grada. Tu su takodje i fabrike odeće i obuće. Veliki deo ukupne proizvodnje u Moldaviji dolazi iz ovog grada. Gradski saobraćaj obuhvata železničke linije i jedan aerodrom.

Kišinjev kao kulturni centar
Kišinjev je kulturni centar zemlje, sa Akademijom nauka, Moldavijskim državnim Univerzitetom, Tehničkim Univerzitetom, Državnim Poljoprivrednim Univerzitetom Moldavije. Grad ima i Muzičku akademiju, Moldavijski državni umetnički muzej, kao i nekoliko naučno-istraživačkih ustanova i laboratorija. U gradu živi oko 850.000 stanovnika.Search