Posetite Kijev - vodič, podaci i atrakcijeKijev - glavni grad Ukrajine
Tražite vodič za Kijev sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Okružen mnogobrojnim parkovima i istorijskim znamenitostima, na obalama Dnjepra, nalazi se Kijev glavni grad Ukrajine. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 179 metara i karakteriše ga kontinentalna klima.

Kijev kroz istoriju
Na teritoriji današnjeg Kijeva postojale su naseobine još u praistorijskom vremenu. u VI i VII veku, ovo je bilo jedno od najvećih naselja Istočnih Slovena.

Nekad je bio srce Kijevske Rusije, trgovačkog carstva, osnovane u IX veku od strane Varangianaca, vikinških pustolova sa severa. Vladimir I, poznatiji kao Sveti Vladimir, preuzima Kijev od Grčkih osvajača i grad postaje veliki religijski centar Kijevske Rusije. Carstvo jača do XIII veka kada su ga pregazili Mongoli i Tatari, osvajači sa istoka. Godine 1240. ovi narodi su pod vodjstvom Batu Kana Kijev sravnili sa zemljom.

Od sredine XIV do kraja XVIII veka grad je često menjao gospodare. Posle završetka rusko-poljskog rata, 1686. godine, teritorije istočno od Dnjepra zajedno sa Kijevom pripadaju Rusima. Godine 1774. postaje prestonica Male Rusije. Za vreme I i II svetskog rata okupiraju ga i teško razaraju Nemačke trupe od 1914. do 1918. i od 1941. do 1943. godine. Za vreme njihove okupacije ubijeno je više od 200.000 ljudi u ovom gradu. Posle rata grad je rekonstruisan i postaje glavni ruski ekonomski i kulturni centar. Posle raspada SSSR-a 1991. godine, Kijev postaje glavni grad Republike Ukrajine.

Kijev danas
Danas je Kijev veliko industrijsko, kulturno i trgovačko središte zemlje. Ima jako dobro razvijenu mašinsku, tekstilnu i elektrotehničku industriju. Započet je bio i program nuklearne energije, koji je zaustavljen posle katastrofalne nesreće u černobilju, severno od Kijeva.

šta treba posetiti u Kijevu?
Pored mnogobrojnih znamenitosti najstariji i najpoznati je Univerzitet u Kijevu koji je osnovan 1834. godine. Tu su još i Ukrajinska akademija nauka i crkva Svete Sofije iz XI veka, koja je i najstarija crkva u Ukrajini. Jedan od najvažnijih simbola Kijeva je ?Zlatna kapija?, od koje su danas ostale samo ruševine, a koja je u XI veku bila glavni ulaz u ovaj grad.

Karakteristično za grad je da se sa leve strane Dnjepra nalazi stari deo grada sa velikim brojem crkava, manastira, ostataka sredjnjevekovnih gradjevina i spomenika. Desna strana je moderan deo grada, sagradjen većim delom posle II svetskog rata.

Stanovništvo govori ukrajinskim jezikom. Najviše ima grkokatolika i pravoslavaca.
Populaciju grada Kijeva čini blizu 3 miliona stanovnika.
Search