Posetite Helsinki - vodič, podaci i atrakcije


helsinki slika

Helsinki - glavni grad Finske
Tražite vodič za Helsinki sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Helsinki je glavni grad Finske i administrativni centar provincije Usima.Vodeća je luka i najveći industrijski grad Finske. Leži na jugu zemlje, na poluostvu, koje zadire u Finski zaliv. Helsinki je najsevernija od svih prestonica Evrope. Često ga nazivaju ?Beli grad severa'' zbog mnoštva zgrada koje su izgradjene od svetlog granita.

Koje osnovao Helsinki?
Helsinki je osnovao kralj Gustav Vasa od Švedske,1550. godine i trebao je da konkuriše gradu Reval (sada Talin u Estoniji, koji leži na južnoj obali Finskog zaliva). Helsinki je prvobitno bio lociran na izvoru reke Vanta, oko 5 kilometra severnije od mesta na kome se danas nalazi. Preseljen je 1640. godine radi otvorenijeg izlaza na more. Grad je opustošila kuga 1710.godine, a 1713. je izgoreo do temelja. Njegovu obnovu su ometali napadi Rusa, ali 1748. je život postao bezbedniji kada je utvrdjenje, koje su Švedjani nazvali Sveaborg, a Finci ? Suomenlina, izgradjeno na grupi malih ostrva izvan luke.

Invazija Rusije i spaljivanje Helsinkija
Rusija je izvršila invaziju na Finsku 1808. godine i Helsinki je ponovo spaljen. Godine 1809. Finska je ustupljena Rusiji, a 1812. ruski car Aleksandar I je preselio prestonicu Velikog vojvodstva Finske iz Turka u Helsinki. U medjuvremenu, centar grada je bio kompletno rekonstruisan pod uticajem nemačkog arhitekte Engla, koji je dizajnirao brojne impresivne javne zgrade u neoklasičnom stilu. Tu spadaju zgrada Državnog Koncila, glavna zgrada Univerziteta u Helsinkiju iz 1640. godine i Luteranska katedrala (poznata kao Velika Crkva, završena 1852. godine). Sve ove strukture okružuju široki trg Senat. U blizini se uzdižu kupole pravoslavne crkve Uspenski, jedne od nekoliko prepoznatljivih ostataka perioda ruske vladavine.

Ostamostaljivanje Helsinkija
Decembra 1917. Finska je proglasila nezavisnost od Rusije i izbio je kratak, ali krvav gradjanski rat izmedju finskih trupa i ruskih jedinica. Mir je nastao kada je Helsinški parlament izabrao prvog finskog predsednika 1919. godine.

U decenijama koje slede, Helsinki se razvio u važan trgovački, industrijski i kulturni centar. Procvat grada prekida izbijanje II Svetskog rata.

Ekonomski razvoj Helsinkija
Ekonomski život i razvoj Helsinkija je baziran na njegovim odličnim lukama i na dobrim železničkim i drumskim vezama sa unutrašnjošću. Više od polovine ukupnog uvoza Finske prolazi kroz luku Helsinki. Samo mali postotak nacionalnog izvoza, s druge strane, prolazi tuda, jer se najveće izvozne luke nalaze svuda duž Finske obale. Glavne grane industrije su: proizvodnja hrane i metala, tekstila i odeće. Brodogradilište Vartsila i fabrika Arapskog porcelana su najveći te vrste u Evropi i svetski poznate.

šta posetiti u Helsinkiju?
Helsinki ima pozorišta, operu, balet i nekoliko simfonijskih orkestara.Tu su i muzeji, galerije, savremeni gradski teatar Tima Pentila i koncertna zgrada Alvara Alta. Od ostalih zdanja treba izdvojiti stadion, izgradjen povodom Olimpijskih igara koje su l952.održane u Helsinkiju, kao i železničku stanicu iz 1914. godine, čiji je autor Eliel Saarinen. Helsinški Univerzitet, osnovan 1828. godine, je drugi po veličini univerzitet u Skandinaviji. Grad ima sveža i oblačna leta i vrlo hladne i snežne zime. Srednja temperatura je ispod nule od decembra do marta.

Grad ima blizu 600.000 stanovnika.
photo: Mathew Mc Pherson, Gnu Free Documentation LicenceSearch