Finska


Finska zastava Finska država na severu Evrope
Republika Finska je država na severoistoku Evrope i istočnom delu Skandinavskog poluostrva. Okružena je Baltičkim morem na jugozapadu, Finskim zalivom na jugoistoku i Baltičkim zalivom na zapadu. Neposredni susedi su joj Švedska, Norveška i Rusija. Finskoj propadaju i Atlanska ostrva na jugozapadnoj obali koja imaju veću autonomiju. Nazivaju je zemljom jezera i šuma, jer se dve trećine zemlje nalazi pod šumama, a ima između 60.000 i 70.000 jezera. Glavni i najveći grad je Helsinki.

Reljef Finske
Finska je pretežno ravničarska zemlja, a najviši vrh joj jedva prelazi 1300 m. Veći deo finskog prostora čini blago zatalasani reljef od 100 do 300 m nadmorske visine. U Laponiji je blago zatalasana ravan gde se bregovi dižu do 500 m.n.v. Na severozapadu Finske su poslednji izdanci Skandinavskih planina, gdje se nalazi i najviši vrh države Haltiotuturi (1.234 m).

Za razliku od drugih skandinavskih zemalja Finska je više kontinetalna iako izlazi na Baltičko more. Po mnogim osobina ona je sličnija Koreliji koja se nalazi na ruskoj teritoriji nego drugim skandinavskim zemljama. Zbog uticaja okolnih vodenih površina, klima je manje ekstremna nego što se očekuje. Prosečna julska temperatura na obali je 16? C, a u februaru -9? C. Njenu teritoriju preseca polarni krug, tako da se četvrtina njene površine nalazi iznad severnog polarnika.

Površina i stanovništvo Finske
Površina Finske je 338.145 km², a broj stanovnika 5.183.545. Prosečna gustina iznosi 15 stanovnika na km² što je svrstava u jednu od najređe naseljenih zemalja u Evropi.
Search