Gabon


Gabon zastava Gabon država u Africi
Gabon je država u središnjoj Africi. Na zapadu izlazi na Gvinejski zaliv i deo Atlanskog okeana. Graniči se na severozapadu sa Ekvatorijalnom Gvinejom, na severu sa Kamerunom i na istoku i jugu sa Republikom Kongo (Brazzaville). Površina ove male afričke države iznosi 268.000 km², a u njoj živi 1,3 miliona stanovnika. Gustina naseljenosti je 5 stanovnika po km². Glavni grad je Libervil.

Gabon je bio francuska kolonija
Gabon je bio francuska kolonija, a nezavisnost je dobio 1960. godine. Nakon sticanja nezavisnosti Gabon je ostao povezan sa Francuskom ekonomski, kulturno i politički. Službeni jezik je francuski. Značajne rezerve nafte omogućile su povećanje nacionalnog bogatstva (zemlja je jedna od deset najbogatijih u Africi), ali uglavnom u korist urbane elite. Stanovnici u unutrašnjosti još se uvek bave poljoprivredom.

Stanovništvo Gabona
Najveći deo stanovništva su Bantu crnci. Hrišćanstvo je dominantna religija. Najviše ima katolika, a od drugih religija muslimana, animista i pripadnika tradicionalnih afričkih religija.

Gabon zemlja koje se puno bavi zaštitom životne sredine
Gabon je poznat po svojim naporima u zaštiti životne sredine, flore i faune, koja je raznovrsna u ovoj oblasti. Vlada Gabona namerava da u zemlji napravi najveći nacionalni park u svetu.
Search