Grčka


Grčka zastava Grčka država na jugu Evrope
Grčka se nalazi na jugu Evrope i jugu Balkanskog poluostrva. Izlazi na Egejsko, Jonsko i Sredozemno more. Graniči se sa Albanijom dužinom od 282 km, Bugarskom (494 km), Turskom (206 km), i sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom (246 km). Grčka ima 10.665.989 stanovnika (prema podacima iz 2003.) i prostire se na 131.800 km².

Stanovništvo i jezici u Grčkoj
Najveći broj stanovnika su Grci (98%). Zvanični jezik je Grčki. Glavni grad je Atina. Po državnom uređenju Grčka je parlamentarna republika ( monarhija je odbijena na referendumu 8. decembra 1974. godine). Grčka je članica Evropske Unije i koristi evro kao monetarnu jedinicu.

Grčka je turistička zemlja
Ono po čemu je Grčka prepoznatljiva u svetu je razvijen turizam. Turiste širom sveta privlači grčka izuzetno razuđena obala i brojni ostaci stare grčke kulture.

Reljef Grčke
Severni deo Grčke se nalazi na većoj nadmodskoj visini od njenog južnog dela. U reljefu Grčke izdvaja se planina Olimp i Pindske planine, to su najviše planine u ovoj zemlji. Jug karakteriše razuđena obala sa brojnim zalivima, kanalima i ostrvima. Najveće ostrvo je Krit, koje predstavlja značajnu turističku destinaciju.
Search