Grenada


Grenada zastava Grenada država u Karipskom moru
Grenada je ostrvska država u jugoistočnom delu Karipskog mora, severno od Trinidada i Tobaga i južno od Svetog Visentea i Grenandina.


Stanovništvo Grenade
Prvi stanovnici Grenade bili su pripadnici karipskih naroda. Nakon Kolumbovih otkrića počinje naseljavanje Britanaca, a nešto kasnije i Francuza koji od domorodaca kupuju ostrvo 1650. godine. Ponovo je prepušteno Britancima 1783. godine i ostaje njihova kolonija do 1974. godine. Period nakon nezavisnosti bio je obeležen oštrim sukobima između različitih levičarskih grupacija.

Reljef i površina Grenade
Površina ove male karipske drževe izvosi 344 km² i 217. je na svetu po ovom pokazatelju, a po broju stanovnika je 198. sa 89.260 stanovnika. Gustina naseljenosti je 139,5 stanovnika po km². Ekonomija se zasniva na turizmu i proizvodnji začina. Raširena je proizvodnja: cimeta, đumbira i muškatnog oraščića. U novije vreme na značaju dobijaju turizam i trgovina.

Stanovništvo Grenade potiče od afričkih robova
Oko 80% stanovništva su potomci afričkih robova koje su doveli Evropljani. Ostatak čini karipsko stanovništvo. Skoro svo stanovništvo govori engleskim jezikom. Najraširenija vera je hrišćanstvo: polovinu čine katolici, a od protestanata najbrojniji su anglikanci.
Search