Gvatemala


Gvatemala zastava Gvatemala država u Severnoj Americi
Republika Gvatemala je mala država u Srednjoj Americi. Izlazi na Tihi okean i Karipsko more, a na kopnu se graniči sa četiri države: Meksikom, Belizeom, Hondurasom i Salvadorom.

Istorija Gvatemale
Na prostorima današnje države nekada je postojala drevna civilizacija Maja. Posle dolaska konkvistadora ovi prostori su bili španska kolonija do 1821. godine kada su zemljoposednici proglasili nazavisnost.

Gvatemala je u XX-om veku došla pod dominaciju američkih poslovnih interesa, uglavnom proizvođača proizvoda od voča kao što je United Fruit. U samoj Gvatemali je od 1960. vođen građanski rat između levice i desničarske vlade potpomognute SAD-om. Rat je uz međunarodno posredovanje završen tek 1996. godine. Gvatemala je dugo vremena vodila teritorijalni spor sa Velikom Britanijom oko Britanskog Hondurasa, teritorije koji smatra svojom. Zbog toga je tek 1991. godine priznala nezavisnost susednog Belizea. Međutim dve države imaju još gomilu nerešenih teritorijalnih pitanja.

Površina i stanovništvo Gvatemale
Gvatemala je po površini 103. zemlja na svetu sa 108.896 km², a ima 14.655.189 stanovnika. Službeni jezik je španski. Glavni grad je Gvatemala Siti.
Search