Indonezija


Indonezija zastava Indonezija država u južnoj Aziji
Republika Indonezija je država u južnoj Aziji koja obuhvata veći deo Malajskog arhipelaga, najvećeg arhipelaga na svetu. Smeštena je između Indokine i Australije sa jedne strane i između Indijskog i Tihog okeana sa druge strane. Većina stanovništva su muslimani.

Indonezija je bila holandska kolonija
Indonezija je bila holandska kolonija. Nezavisnost je proglasila 17. avgusta 1945. godine. Ali joj je nezavisnost priznata tek 25. decembra 1945. godine.

Reljef i stanovništvo Indonezije
Indonezija ima preko 18 hiljada ostrva od čega je 6 hiljada nenaseljeno. Većina ostrva je smeštena oko ekvatora što zemlji daje tropsku klimu. Najveća ostrva su Java, gde živi većina populacije, zatim Borneo, Sumatra i Sulavezi. Ovo područje je poznato po zemljotresima koji izazivaju cunamije, ogromne morske talase koji kada se podignu nanaose veliku štetu. Indonezija je takođe bogata vulkanima, og kojih je napoznatiji Krakatoa smešten između Jave i Sumatre. Flora i Fauna je raznovrsna.

Prirodna bogatstva Indonezije
Indonezija je bogata, naftom, gasom, kalajom, bakrom i zlatom. Ona je drugi najveći svetski proizvođač prirodnog gasa. Glavna poljprivredne kulture su čaj, kafa, pirinač, začini i kaučuk. Glavni trgovački partneri su Japan, SAD, Singapur, Malezija i Australija.

Površina i stanovništvo Indonezije
Indonezija ima površinu od 1.919.440 km², i 247.973.879 stanovnika. Glavni grad je Džakarta. Njena populacija se može podeliti u dve grupe. Zapadni deo zemlje naseljavaju stanovnici malajskog porekla, dok je istočni deo naseljavaju stanovnici koji imaju karakteristike naroda koji naseljavaju Pacifik.
Search