Gana


Gana zastava Gana država u Africi
Gana je država u zapadnoj Africi. Na jugu izlazi na Gvinejski zaliv i deo Atlanskog okeana, a graniči se na zapadu sa Obalom Slonovače, na severu sa Burkinom Faso i na istoku sa Togom. Površina ove afričke države iznosi 239 hiljdada km², a u njoj živi 17 miliona stanovnika. Gustina naseljenosti je 71 stanovnik po km². Glavni grad je Akra.

Reljef Gane
Reljef Gane uglavnom je ravan ili brežuljkast. Uzvišenja se nalaze samo na zapadu i krajnjem istoku zemlje, uz togoansku granicu (najviši vrh Mount Adjafato, 880 m). Središnja Gana pokrivena je gustom šumom čija se površina poslednjih decenija smanjuje zbog seče, a severne dve trećine zemlje i uski obalski pojas pokriva savana. Veliko akumulacijsko jezero Volta sa površinom od 8.500 km² značajno je za ekonomiju zemlje.

Istorija Gane
Iako je moderna Gana preuzela ime srednjovekovnog trgovačkog carstva u zapadnoj Africi, nema dokaza o povezanosti dve država. Stara Gana je obuhvatala područje današnje Mauritanije i Malija. Pre dolaska Evropljana današnja Gana je bila periferno područje velikih carstava koja su imala središta na južnom rubu Sahare. Evropljani su se usmerili na osnivanje obalskih trgovačkih utvrđenja u kojima se trgovalo uglavnom robovima i zlatom (otuda potiče i kolonijalni naziv Gane, Zlatna obala).

Stanovništvo i jezici u Gani
Kao i u mnogim drugim afričkim državama gansko stanovništvo je jezički heterogeno, tako da je engleski, jezik bivših kolonizatora, zadržan kao službeni i jezik međusobne komunikacije. Najpoznatiji Ganac današnjice je Kofi Anan, koji je bio na čelu Ujedinjenih nacija.

Privreda Gane
Ekonomija Gane temelji se na poljoprivredi i rudarstvu. Glavni izvozni proizvodi su zlato, kakao i drvo. Izvozi se i električna energija proizvedena u hidroelektrani Akosombo na reci Volti.
Search