Posetite Istanbul - vodič, podaci i atrakcije


Istanbul panorama
Istanbul - grad na dva kontinenta
Tražite vodič za Istanbul sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Konstantinopolj, nekadašnji drevni Vizantijski grad, danas je Istanbul najveći grad Turske. Nalazi se na poluostrvu na ulazu u Crno more, inače je ovo i luka na moru. Istanbul se pruža sa obe strane Bosfora, te se zbog toga nalazi i u Evropi i u Aziji. Ovo je jedini grad u svetu koji se nalazi na dva kontinenta.

Istorija Istanbula
Kao grčka kolonija Vizant je osnovan u VIII veku pre nove ere. Pripao je 512. godine pre nove ere persijskoj dinastiji, ali posle toga osvojio ga je Aleksandar Veliki. Postao je slobodan grad u I veku pod Rimljanima, a zatim ga je Car Konstantin I proglasio prestonicom Istočnog Rimskog carstva 330. godine. Isti vladar mu menja ime u Konstantinopolj.

Posle pada Rima, krajem V veka ostao je glavni grad Vizantijskog carstva. Od VI do XIII veka zauzimali su ga Persijanci, Arapi, Bugari i Rusi, a u četvrtom krstaškom ratu 1203. godine zauzet je i predat Latinskoj crkvenoj vladi. Grad je vraćen Vizantiji 1261. godine, ali ga 1453. godine osvojilo Osmanlijsko carstvo i proglašava ga svojom prestonicom.

Kada je Republika Turska osnovana 1923. godine, za svoju prestonicu proglasila je Ankaru, a Konstantinopolj primenovala u Istanbul.

šta treba posetiti u Istanbulu?
Unutar zidina srednjovekovnog utvrdjenja Stambol, nalaze se mnogi istorijski spomenici. Najveća arhitektonska blaga su: Haja Sofija (crkva iz VI veka), Sulejmanova džamija i Plava džamija.

U gradu se nalazi i Kapališarsi, jedna od najvećih otvorenih pijaca u svetu. Pored ovih orijentalnih zdanja i starog dela grada, Istanbul ima i svoj novi deo u kome se nalaze poslovne zgrade i moderne gradjevine, koje ga čine modernom metropolom.

Istanbul je sedište najstarijeg Univerziteta u Turskoj, koji je osnovan 1453. godine. Pored ovog, u gradu postoji još dosta manjih fakulteta. Takodje, kulturni aspekt grada se ogleda u brojnim muzejima, pozorištima, muzičkim festivalima i galerijama.

Klima u Istanbulu
Klima Istanbula je takva da su leta veoma topla, a zime umerene. Ovakva klima mu daje posebne pogodnosti za odličan turistički centar. U to se uklapaju i brojni javni parkovi i šetališta, koja stanovnicima grada i turistima predstavljaju mesto za odmor.

Medjutim, ovaj grad je često u istoriji bio središte jakih zemljotresa, koji su odnosili hiljade ljudskih života i pravili ogromne materijalne štete.

Istanbul kao ekonomski centar
Privredu grada čini uglavnom laka industrija: prehrambena, tekstilna, duvanska,... Obrada voća i povrća je glavna grana prehrambene industrije u ovom gradu.

Grad se prostire na blizu 2.000 kvadratnih kilometara i ima oko 9.000.000 stanovnika. Veći deo grada pripada Evropi, a manji deo (oko jedne četvrtine) azijskom kontinentu.
photo: karasab, Gnu Free Documentation LicenceSearch