Posetite Brisel - vodič, podaci i atrakcije


Brisel - glavni grad Belgije
Tražite vodič za Brisel sa osnovnim podacima i atrakcijama? Na pravom ste mestu. Brisel je glavni grad Belgije sa oko milion stanovnika. Grad je i sedište Evropske komisije, vlade Evropske unije i NATO-a. Nalazi se na obalama Sene, na nadmorskoj visini od 104 metra.Grad karakteriše umerena klima i često prohladno vreme. Prosečna zimska temperatura je oko 7 stepeni Celzijusa, a letnja oko 20 stepeni Celzijusa. Brisel je važna saobraćajna raskrsnica, političko, kulturno, trgovačko i industrijsko središte Belgije. U njemu je dosta razvijena metalna, mašinska, hemijska, tekstilna, prehrambena, automobilska i elektroindustrija.

Istorija Brisela - nastanak grada
Samo ime grada potiče iz flamanskog jezika i znači "močvarno selo". Grad je izrastao iz ruševina galskog sela koje je postojalo na močvarnom tlu pored Sene u VII veku pre nove ere. U sačuvanim zapisima Brisel se prvi put pominje 580. godine. U VII veku postaje značajno utvrdjenje. Gradska prava priznata su mu 1229. godine. Bio dva puta glavni grad Holandije početkom XVI veka i od 1815. godine, a glavni grad Belgije postaje 1831. godine, kada je Belgija stekla samostalnost. U periodu 1567. do 1576. godine grad je bio pod vlašću španskog Vojvode od Albe, Fernanda Alvareza de Toleda. U tom periodu je desetkovano flamansko stanovništvo grada, koje je bilo javno pogubljivano. Takodje, Francuska je tokom Francuske revolucije uzela ovaj grad pod svoju vlast u periodu od 1792. do 1815. godine.

Brisel kroz velike svetske ratove
Tokom Prvog i Drugog svetskog rata Brisel je pretrpeo velika razaranja od strane okupatorske nemačke vlasti. Odlikuje se mnogobrojnim kulturno istorijskim spomenicima. Jedan od najpoznatijih je katedrala Sen-Mišela i Gudule sagradjene od XIII do XV veka. Tu su još i gradska kuća i crkva Notr-Dam-de-Viktoar iz XV veka, kraljevski trg iz XVIII veka, kao i mnogobrojne bibilioteke i muzeji.Maternji jezici su francuski i flamanski. Roditelji u Briselu mogu odabrati jezik na kome će njihova deca slušati nastavu. U ustanovama za više obrazovanje, nastava je na jednom od ta dva jezika. Stanovništvo je uglavnom rimokatoličke i protestantske veroispovesti.
photo by Ala z, SsolbergjSearch