Trudnoća sa 35 godina


dve trudnica Rizičnost trudnoće posle 35. godine
Trudnoća posle trideset pete godine se smatra rizičnom trudnoćom. Nekada je gornja granica za dobijanje zdravog deteta bila menopauza, a danas zahvaljujući napretku medicine i pojavi vantelesne oplodnje rađanje je moguće i kod žena koje su ušle u menopauzu. Ono što sve žene interesuje je u kojim godinama se mogu očekivati problemi u trudnoći. Prema stručnoj definiciji sve žene starije od trideset pet godina spadaju u tzv. starije trudnice i kod njih je rizik od hromozomskih anomalija veći nego kod tzv. mlađih trudnica. Naročito je veći rizik pojave Daunovog sindroma.

Komplikacije u trudnoći posle 35. godine
Mogućnost pojave visokog krvnog pritiska se u ovim godinama udvostručuje, ipak povišeni krvni pritisak pogađa samo 10 do 20 procenata trudnica. Povećava ce mogućnost da ćete se poroditi carskim rezom, zato što porođaj kod starijih žena traje duže. Vaš lekar će vam predložiti da uradite amniocentezu koja optkriva hromozomsku anomaliju poznatu kao Daunov sindrom. Mogućnost da rodite blizance, pa čak i trojke se povećava posle trideset pete To je verovatno zbog činjenice da se sa godinama zbog hormonskog uticaja povećavaju šanse oslobađanja više od jedne jajne ćelije. Višestruka trudnoća se povećava kod žena koje uzimaju lekove za povećanje plodnosti zato što stimulišu ovulaciju.

Trudnoće i u kasnim tridesetim mogu proći bez ikakvih problema, to najviše zavisi od vašeg zdravstvenog stanja i vaših navika. Ukoliko pušite, uzimate alkohol i malo spavate, veća je verovatnoća da ćete imati probleme u trudnoći.

Search