Kada je pravo vreme za prvu trudnoću


trudnica i benkica Prva trudnoća u tridesetim godinama
Danas se mnoge žene kasno odlučuju na rađanje što je uslovljeno brojnim faktorima. Završavanjem škole i ostvarivanje uspešne karijere se stavlja ispred roditeljstva, a ono se ostavlja za kasne tridesete godine. Postavlja se pitanje kada je najbolje vreme za prvu trudnoću kada se uzmu u obzir biološki faktori. Za ostvarivenje prve trudnoće najbolje vreme je između osamnaeste i dvadeset pete godine života žene. U ovom periodu žene je dovoljno fizički i psihički zrela, pa trudnoća i sam porođaj prolaze bez problema.

Nikako se ne preporučuje rađanje dece pre osamnaeste godine jer devojka u tim godinama nije dovoljno zrela, ona sama se nalazi u periodu odrastanja i u tom periodu je podložna raznim bolestima što se može odraziti na plod. Mlade mame su nepripremljene na ovu situaciju i potrebna im je sva moguća pomoć, savetovanje i stručna obuka.

Mlade devojke, kada otkriju da su zatrudnele, su u šoku i ne znaju kako da se izbore sa ovim problemom. Obično kriju svoju trudnoću, nekada čak do vremena dok stomak ne počne da se vidi. To nikako nije dobro jer trudnica mora voditi posebno računa o svom zdravlju, ići na redovne preglede i zdravo se hraniti. Kod žena rast i razvoj se završava se navršenih dvadeset pet godina, a kod muškaraca sa dvadeset sedam godina i to je pravo vreme za proširenje porodice. Dobijanje bebe u ovom periodu omogućava planiranje rađanja druge dece.

Rast mogućih komplikacija u trudnoći sa porastom starosti trudnice
Sa godinama kako plodnost opada, tako se bitno povećava opasnost od pobačaja i komplikacija u trudnoći. Ukoliko ste mlađi od 35 godina, i u šest meseci nezaštićenih polnih odnosa niste uspeli zatrudneti, svakako se obratite ginekologu. On će utvrditi postoje li medicinski razlozi koji bi ukazivali na vašu neplodnost ili smanjenu plodnost ili neku drugu prepreku za ostajanje u drugom stanju. Iako je biološki najoptimalnije rađanje u periodu 25-30 godina, način života sve češće pomera prvu trudnoću u period posle tridesete godine. Većina žena koje se kasnije odlučuju na račanje dobijaju zdravu decu. Korišćenjem savremenih metoda i u najranijoj trudnoći može se otkriti ako plod ima neke anomalije.

Search