Trudnoća - drugo tromesečje


mala beba Drugo tromesečje promene na telu trudnice
Drugo tromesečje trudnoće je po mnogim trudnicama najlepši period. Mučnine prestaju, kao i umor. Emotivno ste stabilniji i možete da se opustite i uživate.
Porašće vam stomak i grudi, pa će svi primetiti da ste trudni. Povećaće vam se kilaža, pa je sada pravi trenutak da počnete da koristite neku kremu protiv strija. Većina žene ih dobije u trudnoći, neke više, a neke manje. To su brazdice na koži koje nastaju zbog preteranog rastezanja kože. One se ne pojavljuju samo po stomaku već i po grudima, bokovima, struku, pa čak i nogama. Negujte svoju kožu preparatima koje možete kupiti u apotekama. Losioni i kreme ih neće eleminisati ali će postojeće strije ublažiti i usporiti stvaranje novih.

Problemi u drugom tromesečju trudnoće
Trudnice se u ovom periodu osećaju bolje i snažnije, a za većinu je karakterističan i povećan libido odnosno seksualni nagon. Oko grudi se mogu pojaviti tamni krugovi, a na stomaku vertikalna linija koja se zove linaea negra, kod nekih žena se pojavljuje i maska trudnoće, odnosno pege po licu. To je sve uzrokovano pojačanom aktivnošću hormona i ove promene nestaju posle porođaja. Takođe u ovom periodu možete imati problema sa zatvorom. Najodgovorniji za ovaj problem je hormon progesteron koji slobodno cirkuliše u telu tokom trudnoće i može da uspori vaš sistem za varenje i da prouzrokuje zatvor. Uzimanje gvožđa iz vitaminskih preparata samo će pogoršati situaciju. Pojava zatvora zavisi i od fizičke aktivnosti. Aktivnije trudnice lakše izlaze na kraj sa ovim problemom. Konstipaciju možete sprečiti pravilnom ishranom. Unosite puno tečnosti, jedite dosta voća, povća i integralnih žitarica.

Obavezni pregledi u drugom tromesečju trudnoće
Pregledi se u ovom periodu obavljaju na 4 nedelje i prilikom svakog pregleda treba da se proveri: težina, krvni pritisak, urin, radi se ultrazvuk da bi se utvrdila veličina i položaj bebe i dabl i tripl test koji treba da otkriju hromozomske anomalije.

Search