Trudnoća - treće tromesčje


beba Promene u trećem tromesečju trudnoće
Trudnoća u trećem tromesečju je kakrakterična po stomaku koji je sada veliki pa se otežano krećete, a nekim trudnicama otiču noge i zglobovi zbog zadražavanja vode u organizmu. Možete imati bolove u kičmi i zbog svega toga treba što više da se odmarate. Materica dostiže najvišu tačku u 36. nedelji trudnoće, a onda se polako spušta u karlični predeo da bi se porođaj što lakše obavio.

U ovom periodu loše ćete spavati jer nećete moći da nađete pravi položaj. Pokučajte da spavate sa strane sa jastukom između nogu. Imaćete potrebu da sve sređujete, ali vam to ne preporučujemo ili neka vam bar pomognu drugi članovi porodice. Kada uđete u deveti mesec sredite sve papire za porodilište i spremite torbu. Ne znate kada će porođaj da počne pa morate biti spremni. Obavite sve potrebne analize za primanje u porodilište.

Obavezni pregledi u trećem tromesečju trudnoće
Pregledi koji se rade u ovom periodu su obavezan ultrazvuk koji će utvrditi položaj bebe. Ako je beba okrenuta karlicom naniže, preporučiće vam carski rez. Ako pređete termin savetovaće vam da ležite u bolnici da bi se pratilo stanje bebe, jer posteljica može prestati da snabdeva bebu hranljivim materijama u tom slučaju se porođaj izaziva indukcijom. Ako je trudnoća višestruka, onda su pregledi češći jer je rizik od povišenog krvnog pritiska veći.

Porođaj je počeo
Jedan od prvih znakova da je porođaj vrlo blizu je i izlazak "sluznog čepa", a pravi znaci su jake i pravilne kontrakcije koje se ponavljaju ili pucanje vodenjaka i oticanje plodove vode. Kada dođe do prvih znakova porođaja uzmite stvari koje ste unapred pripremili i krenite ka bolnici.

Search