Rana trudnoća


trudnica sa slikom ultrazvuka Trudnoća kod tinejdžera
Termin rana trudnoća se vezuje za veoma mlade mame koje zatrudne još dok su tinejdžerke i to uglavnom neplanirano. Za razliku od žena koje zatrudne kasnije mlade mame su izložene drugoj vrsti rizika. Mlade devojke, kada otkriju da su zatrudnele su u šoku i ne znaju kako da se izbore sa ovim problemom. Često kriju svoju trudnoću, nekada čak do vremena dok stomak ne počne da se vidi. To nikako nije dobro jer trudnica mora voditi računa o svom zdravlju, ići na redovne preglede i zdravo se hraniti. Ovo poslednje uglavnom nije karakteristično za mlade devojke i zbog svega toga kada se rode bebe mogu imati malu težinu.

Rizici prerane trudnoće
Takođe mlade majke su podložnije preeklampsiji ( povišenom krvnom pritisku u trudnoći ), koji može jako da šteti bebi, češće moraju da se porode carskim rezom jer im telo nije dovoljno razvijeno da bi se porodile prirodnim putem i ređe doje svoje bebe.

Pošto su ove trudnoće uglavnom neplanirane i rezultat nedovoljnog seksualnog obrazovanja mladih devojaka i momaka uglavnom se prekidaju. Nekada mlada majka i ne ukapira na vreme da je trudna ili krije trudnoću do vremena kada se abortus ne može uraditi. Mlade devojke nisu ni fizički ni psihički spremne za trudnoću, zato su ovakve trudnoće rizičnije.

Search