Trudnoća u tridesetim


trudnica i stomak Tempo života je pomerio rađanje za tridesete godine
Danas se mnoge žene odlučuju na trudnoću u tridesetim godinama. Razlozi za to su brojni. Trudnoća se odlaže zbog školovanja, a onda se čeka da se izgradi karijera i reši finansijska situacija. Još jedan razlog zašto žene kasnije rađaju su i sve češći razvodi, pa mnoge žene tek sa drugim mužem dobiju decu. Tako da sve manje žena rađa decu u dvadesetim godinama kada je najidealnije već ostaju u drugom stanju tek u tridesetim. Sa godinama kako plodnost opada, tako se bitno povećava opasnost od pobačaja i komplikacija u trudnoći. Ukoliko ste mlađi od 35 godina, i u šest mjeseci nezaštićenih polnih odnosa niste uspeli zatrudneti, svakako se obratite ginekologu. On će utvrditi postoje li medicinski razlozi koji bi ukazivali na vašu neplodnost ili smanjenu plodnost ili neku drugu prepreku za ostajanje u drugom stanju.

Rizici koje nosi trudnoća u tridesetim godinama
Iako je biološki najoptimalnije rađanje u periodu 25-30 godina, način života sve češće pomera prvu trudnoću u period posle tridesete godine. Većina žena koje se kasnije odlučuju na rađanje dobijaju zdravu decu. Korišćenjem savremenih metoda i u najranijoj trudnoći može se otkriti ako plod ima neke anomalije. Što se tiče samih žena one su u ovim godinama izloženije preeklampsiji (povišenom krvnom pritisku koji se može dobiti u trudnoći) i gestacijskom dijabetisu (koji se takođe dobija u trudnoći). Takođe, rizik od Daunovog sindroma raste sa povećanjem starosti, ali postoje testovi i analize koji uspešno otkrivaju da li je došlo do ovog deformiteta.

Ipak rizici nisu tako veliki i većina trudnoća se završi dobro. Kako će žena podneti trudnoću najviše zavisi od njenog zdravstvenog stanja. Ako je žena u kasnim tridesetim odličnog zdravlja, verovatno će podneti trudnoću dobro.

Search