Blizanačka trudnoća


trudnoca - blizanci Svi roditelji se jako obraduju kada čuju da će dobiti bilizance i ne sluteći šta ih čeka kada se oni rode. Potrebna je dobra organizacija i pomoć drugih da bi se svi poslovi oko dve ili više beba obavili kako treba. Više beba automatski znači duplo više posla i duplo manje spavanja. Blizanačka trudnoća jeste veće opterećenje za organizam, ali nema potrebe da se zbog toga posebno brinete, potrebno je samo da osluškujete svoje telo. Odmor i zdrava ishrana su izuzetno bitni pošto se vaš organizam sada dodatno opterećuje.

Rizičnost blizanačkih trudnoća
Blizanačke trudnoće su u nekim aspektima rizičnije i po mamu i po bebe, zato se ovim trudnoćama poklanja više pažnje i češće se rade pregledi, naročito ultrazvuk. Većina ovakvih trudnoća prođe bez problema i na kraju se rode zdrave bebe. Blizanačke trudnoće obuhvataju samo jedan procenat svih trudnoća, mada ih u poslednje vreme ima sve više zbog veštačke oplodnje. Broj začetih blizanaca je mnogo veći od broja rođenih zato što se ovakve trudnoće u velikom broju slučajeva završavaju rođenjem samo jedne bebe, a drugi fetus nestaje pre nego što se i razvije ( sindrom tzv. nestajućih blizanaca). Dobijanje blizanaca zavisi od toga i da li je u vašoj porodici bilo blizanaca. Ako u porodici imate blizance, trojke ili četvorke, šansa da i vi imate višeplodnu trudnoću se povećava. Već na samom početku bi trebalo da ultrazvučni pregled pokaže koliko beba ima u materici. Veoma retko, u slučaju da je prva beba zaklonila drugu, dođe do previda druge bebe kod ranog ultrazvučnog pregleda.

Jednojajčani i dvojajčani blizanci
Blizanci mogu biti jednojajčani i dvojajčani. Prvi su jako slični i uvek istog pola, potiču od jednog embriona koji su stvoreni sjedinjavanjem jedne jajne ćelije i jednog spermatozoida. Imaju identične gene što objašnjava njihovu sličnost. Dvojajčani blizanci nastaju kada se tokom ovulacije izbaci više od jedne jajne ćelije, a dva spermatozoida oplode dve jajne ćelije. U tom slučaju nastaju dva zigota koji nemaju iste gene. Ovakvi blizanci su slični kao i sva deca istih roditelje, samo su rođeni u isto vreme.

Porođaj kod trudnoća sa više plodova
Trudnice koje nose blizance obično nemaju više problema tokom same trudnoće od drugih trudnica što se svakako ne odnosi na sam porođaj koji je komplikovaniji i zahteva angažovanje više medicinskog osoblja. Kako će se porođaj odvijati zavisi od položaja obe bebe. U 45% slučajeva obe bebe prednjače glavom u tom slučaju se vaginalni porođaj može uspešno izvesti. U 35% slučajeva jedna beba može prednjačiti glavom, a druga guzom. U tom slučaju carski rez će se raditi ako lekar ne uspe da okrene drugu bebu i način porođaja zavisi od stručnosti samog doktora. U oko 20% slučajeva obe bebe su okrenute poprečno i tada se radi carski rez. U svakom slučaju porođaj je teži i duže traje kod blizanačke trudnoće.

Search