Osip i svrab u trudnoći


svrab u trudnoci Osip i svrab uslovljeni trudnoćom
Trudnice su podložne istim vrstama svraba kao i ostale žene, ali su one podložne i posebnim vrstama svraba i osipa koji su uslovljeni samom trudnoćom. Jedan od takvih problema je i polimorfna erupcija koja izaziva jak svrab. Češće se javlja kod prvorotki i trudnica koje nose više beba. Nije opasan po bebu, javlja se kasno u trudnoći u obliku pečata koji se prvo pojavljuju na mestima gde ste dobili strije, a kasnije se širi i na druge delove tela. Ne proširuje se na lice, što je jedina dobra strana. Međutim postoje i osipi koji se prošire po celom telu, pa čak i na lice.

Nega osipa i svraba u trudnoći
Ovaj svrab se može ublažiti nekim preparatima, ali je jedino efikasno rešenje sam porođaj. Posle porođaja u periodi od nekoliko dana ili nedelja sve će se vratiti u normalu. Ponekad pomaže nanošenje rastvora od ovsenog brašna na kožu. Šta može ublažiti simptome, ali oni neće skroz nestati. Budite strpljivi jer će porođajem sve ovo proći, mada nikom nije prijatno kada ga nešto svrbi.

Kada dobijete ovaj svrab obratite se svom doktoru. On će vam dati da uradite nekoliko analiza krvi kako bi se utvrdilo da se ne radi o nekom drugom obolenju. Čak iako nemate osip primetićete da vas koža svrbi, naročito na mestima gde imate strije. To je uzrokovano rastom bebe i rastezanjem kože. Koža zbog brzog povećanja vaše kilaže koliko god da je elastična na nekim mestima ne može toliko da se rastegne i zato se javljaju strije i svrab. Mazanjem kože losionima i kremama povećaćete njenu elestičnost i vlažnost i umanjiti simptome svraba i pojave strija.

Search