Stomačni virus u trudnoći


trudnica stomak Zaradli ste stomačni virus u trudnoći
Stomačni virus možete uvek zaraditi bilo da ste trudni ili ne. Simptomi stomačnog virusa su grčevi u stomaku, temperatura, proliv, mučnina praćena povraćanjem. Ovaj poremećaj metabolizma obično traje dva do tri dana. Virusi koji izazivaju stomačni virus nisu štetni po bebu. Ono što brine buduće majke jeste da njihova beba ne dobije dovoljno hranljivih materija, zato što je njihova ishrana poremećena i ne mogu ništa da jedu ili sve što jedu povrate. Vašoj bebi neće biti ništa ako preskočite nakoliko obroka.

Leženja stomačnog virusa u trudnoći
Ono što je važnije jeste da ne dehidrirate, zato morate unositi dosta tečnosti, inače može doći do prevremenih kontakcija, nesvestice i prevelikog zamora. Od stomačnog virusa se lečite na isti način, kao i da niste trudni. Popijte neki probiotik,eventualno neki lek za temperatutu, ako vam je visoka. Jedite dvopek i supu, pite dosta čaja vode i druge tečnosi. Jogurt je odličan kada imate neki poremećaj u varenju, ali ne odmah već kada vam proliv i povraćanje stanu. Ukoliko vam simptomi ni posle trećeg dana ne stanu obavezno se obratite lekaru.

Uticaj stomačnog virusa na plod
Ukoliko ste imali stomačni virus u trudnoći, naročito u prvih 12 nedelja obavezno o tome obavestite svog ginekologa. On će proceniti koje analize treba da uradite da biste proverili da je sve u redu sa plodom. Da li se radilo o virusu ili o običnom trovanju sa hranom to ne možete znati ni vi ni vaš lekar sve je to samo pretpostavka. Nekada ste možda i imali neki virus, a da to niste ni primetili jer se vaš organizam izborio sa njim. Mnogi virusi, pa čak i Rubeola i CMV ne utiču 100% na oštećenje ploda. Oštećenja nervnog sistema se ne mogu videti na ultrazvuku, jedino vam ostaje da čekate da sve prođe. U najvećem broju slučajeva običan stomačni virus nema uticaja na oštećenje ploda.
Search