Strije u trudnoći


Pojava strija u trudnoći
Većina žena dobije strije u trudnoći što je uslovljeno povećenjem težine i rastezanjem kože. Iako se danas reklamiraju brojni prepratri za koje kažu da, ne samo da, sprečavaju nastanak stirja, već uklanjaju i one koje su nastale, potpuno efikasnog sredstva nema. Neki preparati mogu umanjiti intezitet njihovog nastanka, jer njihovo korišćenje čini kožu elastičnijom, ali sve ipak zavisi od vas i od toga koliko ćete se ugojiti u trudnoći. Najbolji lek za strije je da redovno vežbate i ne ugojite se previše. Neki smatraju da nastanak strija u trudnoći zavisi i o od genetskih predispozicija, pa ako ih je vaša majka dobila u trudnoći dobićete ih i vi. Kad se strije jednom pojave, više ih se ne možete rešiti u celosti. Vremenom mogu postati manje vidljive, ali nikada ne nestaju. photo Patrick Fitzgerald

Kako strije izgledaju? Strije su uglavnom ružičastocrvene pruge po stomaku, grudima, zadnjici i na bokovima. Nekoliko meseci posle porođaja dobiće civkastu ili belu boji, što zavisi od vašeg tena. Žene koje imaju tamniji ten imaće i tamnije strije. Pojava strija zavisi i od toge koliko će vam se koža rastegnuti u trudnoći. Veća je verovatnoća da ćete dobiti strije ako naglo dobijete na težini, ako nosite blizance, ako nosite veliku bebu ili ako imate višak amnionske tečnosti.

Nega strija u trudnoći
Danas se reklamiraju ulja sa vitaminom E kao efikasno sredstvo u borbi protiv strija, ali njegova efikasnost nije naučno dokazana. Postoji i specijalan laserski postupak koji umanjuje vidljivost strija posle porođaja. Dermatolozi savetuju nanošenje kreme sa retinoičnom kiselinom na strije posle porođaja. Ako su vam strije jako primetne svakako treba da se obratite dermatologu i on će proceniti šta da uradite da bi one postale manje vidljive ili eventualno nestale.

Search