Zatvor u trudnoći


trudnica Zatvor u trudnoći-zašto se javlja
Zatvor, odnosno kako se stručno zove, konstipacija je još jedna od neprijatnosti koja prate trudnoću. To naravno ne znači da ćete i vi imati ovaj problem, ali rizik je u svakom slučaju povećan i zavisi najviše od vas i vaše ishrane. Najodgovorniji za ovaj problem je hormon progesteron koji slobodno cirkuliše u telu tokom trudnoće i može da uspori vaš sistem za varenje i da prouzrokuje zatvor. Na početku trudnoće glavni uzrok kostipacije su hormoni, a kasnije u trudnoći i uvećana materica koja pritiska debelo crevo i tako otežava prolazak hrane. Uzimanje gvožđa iz vitaminskih preparata samo će pogoršati situaciju.
Pojava zatvora zavisi i od fizičke aktivnosti. Aktivnije trudnice lakše izlaze na kraj sa ovim problemom. U gorem položaju su žene koje moraju da leže u trudnoći. One su sklonije zatvoru.

Promene u ishrani koje mogu ublažiti probleme sa zatvorom u trudnoći
Zatvor možete sprečiti pravilnom ishranom, unošenjem puno tečnosti i uzimanjem hrane bogate vlaknastim materijama. Što znači da treba da jedete dosta voća, povrća i integralnih žitarica. Ipak pazite sa vlaknima jer neke žene od vlakanaste hrane imaju gasove. Ako povećate unos vlaknaste hrane morete povećati i unos tečnosti. Minerali bogati magnezijumom takođe pomažu. Sami morate da eksperimentišete i da utvrdite koja vam hrana najviše odgovara. Slušajte svoje telo i nemojte ignorisati potrebu da idete u WC jer vam se creva mogu ulenjiti, što će pogoršati stanje. Ako ništa ne pomogne morate se obratiti svom doktoru koji će vam prepisati neki lek protiv zatvora ili dodatak ishrani koji sadrži vlakna. Jedna vrtsta vlakana je Psyllium, koja je prirodni omekšivač stolice nalik mekinjama, a može se naći u prodavnicama zdrave hrane.
Search