Nadutost i gasovi u trudnoći


trudna žena Pojava nadutosti u trudnoći
Nadutost u trudnoći se javlja odmah posle začeća i za nju je kriv hormon progesteron koji prouzrokuje zadržavanje vode u organizmu. Nadutost jedan od prvih simptoma trudnoće. Stomak će vam se naduti i oteći, a vi ćete misliti da imate problema sa varenje ako ne sumnjate na trudnoću. Nadutost je normalna na početku, ali i tokom čitavog toka trudnoće. Prateća neprijatnost su gasovi, posledica sporijeg varenja, jer se metabolizam usporava. Ako ste ranije imali problema sa probavom, to će se nastaviti i tokom trudnoće. U zavisnosti od režima ishrane, nadutost će da varira, ali nikada neće u potpunosti da nestane. Obično se smiruje nakon prilagođavanja načina ishrane, pa vas neće mučiti kao na početku.

Ono što može da pomogne je blaga fizička aktivnost. Šetnja, plivanje i joga mogu biti od velike pomoći. Ako prilagodite ishranu problemi će se smanjiti ili skoro nestati. Pored toga postoje brojni prirodni preparati za lošu probavu, ali ništa od toga ne treba da uzimate na svoju ruku bez kosultacije sa vašim doktorom. Sve ovo može ublažiti probleme sa nadutošću u trudnoći i učiniti ih podnošljivijim. Naravno sve to će se završiti sa krajem trudnoće, ako ranije niste imali ovakve probleme.

Pojava gasova u trudnoći
Za razliku od nadutosti, gasovi u trudnoći se javljaju kasnije, u drugom tromesečju. Biće vam neprijatno jer ćete ih ispuštati neplanirano i moćićete da se takmičite sa mužem u tome. Protiv ovoga nema leka. Pazite šta jedete i trudite se da ne dobijete zatvor jer će to samo pogoršati situaciju.

Preporučuju se namirnice bogate vlaknima, kao i one koje su lake za varenje: voće, povrće, integralne žitarice i testenine. Hranu podelite na više manjih obroka, i odviknite se od prostih šećera i namirnica sa puno aditiva. Svi ovi problemi će prestati kada se porodite, ako ih niste imali ranije.

Search