Vaginalne infekcije u trudnoći


trudna žena Vaginalne infekcije se javljaju i u trudnoći
žena može dobiti vaginalnu infekciju i kada je trudna. Najčešće infekcije su bakterijska vaginoza, gljivična infekcija i hlamidija. Simptomi bakterijske vaginoze su gust žućkasto-beličast sekret neprijatnog mirisa koji je intezivniji posle seksualnog odnosa. Neki istraživači su povezali ovu infekciju sa povećanim rizikom od prevremenog porođaja. Infekcija se leži oralnim antibioticima i vaginalnim kremama.

Gljivična infekcija u trudnoći
Prisustvo određenog broja gljivica u vagini i probavnom traktu je normalna pojava. One postaju opasnost kada se razmnože u prevelikom broju. Gljivične infekcije su česte u trudnoći jer povećana količina estrogena u krvi pospešuje njihov razvoj. Simptomu su gust beličasto-žućkast sekret i svrab i peckanje u predelu vagine. Ono što je karakteristično kod vaginalnih infekcija jeste da se kod nekih žena javljaju i bez simptoma. Do pojave gljivične infekcije može doći i zbog nekih preperata koje koristite za kupanje, posle korišćenje antibiotika takođe, odnosno uvek kada je narušena kiselost vagine. Leče se korišćenjem vaginaleta nekoliko dana i nisu opasne po novorođenče. Međutim one se često ponovo javljaju, tako da u njihovom lečenju morate biti uporni. Ako posumnjate u gljivičnu infekciju, obavezno posetite lekara. Lekar će uzeti vaginalni bris i otkriti da li je reč o gljivicama ili nečemu drugom što uzrokuje simptome. Vrlo često za preparate protiv gljivica nije potreban recept, ali se ne preporučuje terapija na svoju ruku naročito u trudnoći.

Infekcija hlamidijom u trudnoći
Hlamidija je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti. Nekada se zajedno sa papa testom radio test na hlamidiju. Hlamidija se može preneti na bebu tokom vaginalnog porođaja i tada beba može da dobije konjuktivitis ili reše upalu pluća. U nekim porodilištima bebama se preventivno mažu oči mašću da bi se spečio konjiktivitis, bez obzira da li majka ima hlamidiju.

Search