Krvarenje u trudnoći


Krvarenje na početku trudnoće
Krvarenje u trudnoći se može javiti u različitim periodima trudnoće i nastaje iz više razloga. Na samom početku trudnoće može doći do krvarenje usled usađivanja embriona u zid materice. Ono je jako slabog inteziteta i ne treba da vas brine, niti će ostaviti bilo kakve posledice na dalji tok trudnoće. Krvarenje se može javiti i neposredno posle seksualnog odnosa. Do ovoga dolazi zato što je grlić materice uvećan i osetljiv. Ovo krvarenje krarko traje i slabog je intezitete, ali u svakom slučaju treba da se obratite ginekologu da biste otklonili sve sumnje. Seksualni odnosi nisu opasni i ne mogu dovesti do pobačaja.

Krvarenje u drugom tromesečju
Kod nekih žena do krvarenje može doći u drugom tromesečju. Mogući uzroci su prednjačeća posteljica, odnosto placenta koje prekriva grlić materice (placenta previja), prevremene kontrakcije, skraćen grlić materice ili odlubljivanje placente. Ovo su ozbiljniji oblici krvarenje u trudnoći koji zahtevaju pojačan nadzor i kontroku. Ako ste prokrvarili to ne mora obavezno da znači da ćete izgubiti bebu. U svakom slučaju treba se obratiti doktoru koji će uraditi ultrazvučni pregled i ustanoviti koliko je situacija opasna i šta je uzrok krvarenju. Doktor će utvrditi da li imate kontrakcije ili ne. Krvarenje povećava rizik od prevremenog prođaja i doktor može predložiti da do kraja trudnoće budete pod nadzorom.

Krvarenje na kraju trudnoće
Vaginalno krvarenje može da bude znak prevremenog porođaja ili početaka porođaja u terminu. U tom slučaju treba odmah da se obratite svom doktorou. Ovakve situacije se najčešće i završavaju porođajem.

Search