Trudnoća i menstruacija


menstracija i trudnoca Izostanak menstruacije
Izostanak menstruacije je jedan od prvih simptoma trudnoće. Svaka žena ukoliko joj menstruacija izostane prvo posumlja na trudnoću, mada ne mora samo trudnoća da uzrokuje izostanak menstruacije. Do njenog izostanka može doći i zbog hormonskog poremećaja ili nekog drugog zdravstvenog problema, ukoliko ste izloženi velikom sresu na primer i sl.

Ako ste trudni vaše periodično krvarenje se prekida tokom trudnoće i nakon porođaja potrebno je neko vreme da se menstruacija ponovo uspostavi. Posle porođaja može proći od jednog do šest meseci dok se periodičnost menstruacije ponovo ne uspostavi.

Krvarenje u trudnoći
Ima slučajeva da neke žene krvare tokom čitave trudnoće i da rode zdravu bebu. Ovo je u svakom slučaju izuzetak. S druge strane, u trudnoći može doći do krvarenja koje nema veze sa menstruacijom i razlozi za to su različiti. Do oskudnog krvarenja može doći na samom početku trudnoće i uglavnom je uzrokovano uzašivanjem ploda u zid materice. Zatim, do kvarenja može doći i u onom periodu kada treba da dobijete redovnu menstruaciju, ali će biti jako oskudno i neće se više ponavljati u toku trudnoće. Ovakvo krvarenje nije zabrinjavajuće i ne ukazuje na moguć pobačaj.

Međutim ako je krvarenje obilno i praćeno bolovima i grčevima u stomaku obavezno se odmah javite svom lekaru. U ovom slučaju može se raditi o pobačaju, vanmateričnoj trudnoći ili nekom drugom ozbiljnom poremećaju. Kod nekih žena do krvarenje može doći u drugom tromesečju. Mogući uzroci su prednjačeća posteljica, odnosto placenta koje prekriva grlić materice (placenta previja), prevremene kontrakcije, skraćen grlić materice ili odlubljivanje placente. Ovo su ozbiljniji oblici krvarenje u trudnoći koji zahtevaju pojačan nadzor i kontrolu.

Search