Dijabetes u trudnoći


plavi krug simbol dojabetesa Trudnoća kod žena koje imaju dijabetes
Trudnoća označava veoma složeno stanje u kojem dolazi do značajnih promena u fizičkom izgledu i psihičkom stanju svake trudnice. Trudnoću mogu pratiti problemi o kojima se retko govori i o kojima saznate tek kada ih osetite na svojoj koži. Mislimo pre svega na povišen krvni pritisak u trudnoći (preeklampsiju) i povišen nivo šećera u krvi (trudnički dijabetes). Žena koje su obolele od dijabetesa do pre nekoliko decenija su imale velikih problema ukoliko su želele da dobiju bebu. Međutim zahvaljujući otkriću insulina i napretku medicine deformiteti kod ploda i smrtnost majki su svedeni na minimum.

Gestacijski dijabetes
Kod jednog broja žena u samoj trudnoći može doći do povećanja nivoa šećera u krvi, odnosno do pojave tzv. gestacijskog dijabetesa. Javlja se kod 2 - 4% trudnica, a ukoliko se ne leži, ova bolest može prouzročiti komplikacije i za majku i za dete. Smatra se da je njegova pojava uslovljena hormonskim promenama u trudnoći. U ovom slučaju se radi o blažem metaboličkom poremećaju koji se može regulisati kontrolom ishrane i držanjem dijete. Gestacijski dijabetes se otkriva analizom krvi, a potvrda postojanja ovog poremećaja se dobija testom na toleranciju glukoze.

Konzrolisanje nivoa šećera u krvi je jako značajno, jer su poslediće povišenog šećera na plod višestruke. Rast bebe je često brži, češće su anomalije , veći je broj prevremenih porođaja, češće su komplikacije u trudnoći i porođaju. Češća je žutica, kao i smrtnost novorođenčadi. Majke su podložnije infekcijama, a trudnoća se češće završava carskim rezom.

Najvažnije u kontroli gestacijskog dijabetesa je uvođenje strogog režima ishrane. Pravilna ishrana će sprečiti povećanje nivoa glukoze u krvi i nastajanje eventualnih deformiteta kod ploda, kao i poremećaje u zdravlju majke, pre svega promene na krvnim sudovima, očima i bubrezima. Kod jednog broja trudnića kod kojeg se ne može sniziti nivo šećera u krvi dijetom primenjuje se insulinsko lečenje. Nakon porođaja gestacijski dijabetes nestaje. Posle 6 nedelja žene koje su dobile dijabetes u trudnoći nemaju više ovaj problem jer nastaje sam uzrok. Preporučuje im se dijeta, vežbanje i redovna kontrola šećera u krvi.
Search