Vanmaterična trudnoća


Vanmaterična trudnoća i opasnostpo zdravlje majke
Vanmaterična ili ektopična trudnoća se javlja kada se embrion usadi van materice u jajovodu, jajniku, abdomenu ili grliću materice. Vanmaterična trudnoća je veoma opasna po zdravlje majke, a i negativno utiče na mogućnost ponovnog začeća. Srećom ultrazvuk je veoma napredovao i ektopična trudnoća se može otkriti veoma rano. Simptomi vanmateričme trudnoće su krvarenje, bolovi u stomaku, vrtoglavica i nesvestica. Međutim nekad ne mora biti nikakvih simptoma, pa doktor tek na ultrazvučnom pregledu ustanovi da je do vanmaterične trudnoće došlo.

Vanmaterična trudnoća - zašto se javlja?
Razlog zašto dolazi do vanmaterične trudnoće je prepreka u transportu oplođene jajne ćelije iz jajovoda u matericu. Prepreke nastaju najčešće zbog neleženih ili neadekvatno leženih infekcija usled kojih nastaju priraslice ili adhezije. Priraslice postaju pepreka na normalmom putu oplođene jajne ćelije i to dovodi do njenog usađivanja na mestu prepreke, a ne u materici.

Kako se leči vanmaterična trudnoća
Vanmaterična trudnoća se leči u zavisnosti od toga gde se nalazi embrion, koliko je stara trudnoća i od simptoma koji se jave. Nažalost doktor ne može de prebaci embrion u matericu da bi se trudnoća normalno nastavila. U slučaju pojave vanmaterične trudnoće, takođe će vam izostati menstruacija. Možete osećati i druge znake trudnoće, kao gađenje, jutarnje povraćanje i nesvesticu, ali u manjoj meri nego kod pravilne trudnoće.

Prvi znaci vanmaterične trudniće se javljaju otprilike dve do tri nedelje posle izostanka menstuacije. Iznenada ćete oseti jak bol u donjem trbuhu od kojeg ćete prebledeti, možda i onesvesti, puls će vam biti ubrzan, a može vam se i povraćati. Takođe, možete i da prokrvarite ali ne jako. Kada se ovo desi morate što pre otići ginekologu i to u bolnici, gde će vam kada ultrazvukom ustanove da se radi o vanmateričnoj trudnoći uraditi operaciju. Kada sve prođe vaš ginekolog će vas posavetovati kada možete da planirate sledeću trudnoću. Potrebno je da prođu najmanje tri meseca.

Search