Sunčanje u trudnoći


trudnica sa  naočarama za sunce Rizičnost sunčanja u trudnoći
Većina trudnica ne zna da li je i koliko rizično sunčanje u trudnoći. U trudnoći pored rizika koje sunčanje nosi po vaše zdravlje postoji i rizici po zdravlje vaše bebe. To itekako treba da imate u vidu kada se izlažete suncu radi lepo preplanulog tena.

Najčešći rizici sunčanja u trudnoći su pregrejavanje tela trudnice, koje može da dovede do nekih deformacija ploda. Zato se savetuje izbegavanje velike vrućine naročito u prvom tromesečju trudnoće. To znači da u ovom periodu treba izbegavati sunčanje, solarijume i saune.

Zatim, sunčanje dovodi do smanjenja folne kiseline u krvotoku kao posledica izlaganja UV zracima, a folna kiselina je jako bitna jer smanuje defekte neurarne tube. Folna kiselina je jako bitna za razvoj nervnog sistema kod bebe i neophodno je da majka dodatnu količinu unosi vitaminima, najmanje 0.4 mg dnevno, to su pokazala najnovija nistraživanja. Moguća je i dehidratacija usled preteranog znojenja, što može dovesti do smanjenja amniomske tečnosti, što jako negativno utiče na plod. Koža trudnica je inače osetljivije zbog promenjenog hormonskog statusa, pa je i osetljivija na pojavu alergija, osipa i sličnog.

Nega kože trudnice kod sunčanja
Postoje pravila kojih svaka trudnica treba da se pridržava ukoliko hoće da maksimalno zaštiti sebe i svoju bebu od nagativnog dejstva sunca. Traba izbegavati sunčanje i solarijum i uzimati veću količini tečnosti da bi sprečili dehidrataciju. Izbegavati izlaganje suncu u periodu od 10 do 15 časova. Obavezno nositi naočare za sunce, a i šešir nije na odmet. Koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

Zaštitna krema treba da ima određene sastojke da bi vas potpuno zaštitila. Pored UVA i UVB filtera i SPF veći od 50 treba da sadrži i mehaničke filtere (titan dioksid i cink oksid). Ovakva krema će sprečiti pojavu ne samo opekotine i crvenila već i pogopšanje maske koju neke trudnice imaju oko očiju tzv. hloazme. Kremu treba naneti 30 minuta pre izlaganje suncu i ponoviti nanošenje svaka 2 sata.

Trudnicama se preporučuju prirodni preperati na bazi prirodnih ulja (maslinovog, bademovog i jojobinog) i ekstrata ( nevena, kamilice i aloje). Važno je da krema ne sadrži veštačke boje i mirise koji mogu zapušiti pore i spečiti delovanje drugih sastojaka.

Search