trudnica u odeci za posao Da li odlaziti na posao u trudnoći?
Veliki broj broj žena danas radi u trudnoći. Nekima to predstavlja zadovoljstvo, dok su druge prinuđene da rade iz finansijskih razloga ili iz straha de ne izgube radno mesto. U svakom slučaju treba se posavetovati sa lekarom i on će vas u zavisnosti od toga kako se vaša trudnoća odvija savetovati da li da nastavite sa poslom ili ne. Posao koji je fizički naporan može da dovede do komplikacija kao što su kontrakcije, povišen krvni pritisak, nepravilan razvoj bebe ili prevremni porođaj. Sigurno je da rad sa hemikalijama i na mestu gde ima zračenja negativno utiče na održavnje trudnoće. Višečasovno stajanje u trgovini, rad za mašinom u fabrici, takođe negativno utiče na trudnoću.

Rizičan posao i trudnoća
U trudnoći morate da shvatite kolika je vaša odgovornost prema bebi koju nosite, zato ako je vaš posao ovako rizičan, svakako treba da otvorite bolovanje. Trudnoća donosi mnoge promene, pre svega fizičke, psihičke, emocionalne ali utiče i na mnoge navike u svakodnevnom životu. Sa svih strana stiču do vas informacije o štetnosti duvana i alkohola, loše ishrane, nekvalitetne vode, stresa i svih drugih negativnih faktora na vaš plod. Otuda je česta dilema trudnica da li treba da nastave sa obavljanjem svog posla ili ne.

Trudnoća i sedenje za računarom
Ono što danas najviše interesije trudnice je da li je rizično sedenje za računarom. Pouzdan odgovor ne postoji, jer su rezultati dosadašnjih istraživanja kontravezni. U svakom slučaju trebalo bi da oprema bude novijeg datuma jer je sa višim stepenom zaštite. Važno je da monitor bude na propisanoj udaljenosti, kao i da ne sedite direktno naspram ekrana. Drugi rizik kad je rad za računarom u pitanju je dugotrajno sedenje bez pauze, od kog ćete dobiti ukočen vrat, bolove u leđima i bez trudnoće. To se događa svima koji obavljaju kancelarijske poslove, tako da u slučaju da ste trudni i radite na ovakvom radnom mestu morate previti češće pauze.

Ako imate normalno radno mesto, posao koji nije psihički previše naporan, uglavnom sedite i ne radite fizički naporne poslove, a s druge strane posao vas ispunjava, onda možete da nastavite sa radom i tokom trudnoći bez straha da će to negativno uticati na zdravlje vaše bebe.
Photo: Mysterious Skyn, Creative Commons ShareAlike 2.0 licenceSearch