Namirnice u kojima ima kofeina
Kafa u trudnoći može biti štetna ukoliko je unosite u velikim količinama. Mnoge žene misle da kofeina ima samo u kafi, međutim on se nalazi i u mnogim drugim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo kao što su čajevi, gazirani napici, kakao i čokolada. Nema dokaza da je kofein uzrok nekih deformiteta, ali ukoliko ga preterano unosite povećavate rizik od pobačaja i od male težine bebe.

Naučno je dokazano da ispijanje jedne šoljice kafe dnevno produžava trudnoću za osam sati. Takođe kofein štetno utiče i na veličinu bebe. Bebe čije su majke preterano konzumirale kafu u trudnoći su znatno manje rastom.

Koliko dnevno možete uneti kofeina u trudnoći bez opasnosti po plod
U istraživanjima se navodi da tek količine iznad 300 mg kofeina dnevno mogu biti štetne i preporučije se da dnevni unos ne bi trebao biti veći od 200 mg. U običnoj šolji kafe od 2 dl ima 100 do 150 mg kofeina. U šolji čaja ima nešto manje 50 do 100 mg. Dok 3,3 dl gaziranog soka sadrži 36 mg kofeina. Tako da su dve šoljice kafe obično prihvatljive u trudnoći. Mnoge interesuje koliko ima kofeina u čokoladi. Sladokusci mogu da odahnu jer ga ima samo 6 mg u prosečnoj čokoladi. Ne zaboravite da unos kofeina zahteva češće odlaske u toalet, pa ako već ionako često idete u toalet morate dodatno smajiti unos kofeina.
Search