trudnica i hrana Namirnice koje mogu biti opasne u trudnoći
Ukoliko ste zdravi u trudnoći možete jesti onu hranu koju inače jedete. Ipak postoje neke potencijalno opasne namirnice, naročito ukoliko se konzumiraju u velikim količinama.

Tu spadaju sirevi od nepasterizovanog i punomasnog mleka. Ovi sirevi mogu da sadrže određene bakterije: monocitogene listerije, salmonelu i ešerihiju koli. Najopasnija je listerija koja se dovodi u vezu sa nekim komplikacijama u trudnoći kao što su prevremene kontrakcije ili čak pobačaj. Listerija je bakterijska infekcija koja se prenosi štapićastom bakterijom Listeria monocytogenes. Unosom nepasteriziranog/nesteriliziranog mleka ili proizvoda od nepasteriziranog/nesteriliziranog mlijeka (mekani sir npr. feta) može se inficirati tom bakterijom. Bakterija se može razmnožavati i na niskim temperaturama kao što je temperatura frižidera, a uništava se termičkom obradom (pečenje, kuhanje, pasterizacija i sterilizacija). Zdrav, odrastao čovjek ovu infekciju lako preboli gotovo sa simptomima sličnim gripu. Listerioza u trudnoći može uzrokovati pobačaj, mrtvorođenče ili teške bolesti kod novorođenčeta. Takođe treba izbegavati sirovo ili slabo termički obrađeno meso. Nedovoljno termički obrađeno meso može da sadrži bakterije ili parazite kao što je toksoplazma. Dobrom termičkom obradom uništavaju se i bakterije i paraziti, tako da meso treba da bude dobro pečeno ili reš.

Vitamin A i namirnice bogate ovim vitaminom
Još jedna potencijalno opasna namirnica je džigerica jer sadsrži 10 puta više vitamina A nego što je preporučeno trudnicama. U ranoj trudnoći velika količina ovog vitamina dovodi do urođenih deformitete ploda. Naučnici još uvek nemaju usaglašeno mišljenje o ovome, ali ipak u prvom tromesečju nađite zamenu za luk i džigericu i proverite etiketu na vitaminima koje uzimate da ne sadrže više od 2500 IJ jedinica vitamina A.
Search