Rizična trudnoća


trudnica drzi ruke na stomaku Da li je vaša trudnoća rizična?
Da li je vaša trudnoća visokorizična ili ne, ne može se znati na početku trudnoće, jer je svaka trudnoća jedinstvena i ne može se unapred znati kako će se neka trudnoća odvijati. Ako ste imali problema sa pritiskom ili povišenim šećerom u krvi, pre trudnoće, vrlo je verovatno da će se ovi problemi pogoršati u trudnoći i zato će vam biti potrebne dodatne kontrole. Ipak, najbolje je da smanjite rizike tako što ćete prestati da pušite, više se kretati, jesti zdravo, izbegavati slano i stres.

Trudnoća kod žena koje imaju dijabetes
Vaša trudnoća se smatra rizičnom ukoliko imate dijabetes. Dijabetis utiče negetivno na trudnoću na dva načina. Ukoliko je žene imala ovo obolenje pre trudnoće i ako dobije dijabetes u trudnoći tzv. gestacijski dijabetes. Žene koje su imale dijabetes pre trudnoće izložene su riziku da rode dete sa nekim urođenim deformitetom. Ovaj rizik se može smanjiti ukoliko se nivo glukoze uspešno kontroliše. Kod žena koje dijabetes dobiju u trudnoći nivo šećera se može lakše regulisati što se uglavnom postiče izmenom ishrane. Ovaj dijabetes je prolaznog karaktera i prestaje sa prestankom trudnoće.

Trudnoća i lupus
Na rizičnost trudnoće utiče i lupus. Negativan uticaj lupusa na trudnoću zavisi od težine ovog problema pre začeća. Vaša trudnoća će biti rizična ukoliko imate visok kvni pritisak ili ga dobijete u trudnoći, imate neko obolenje srca, bubrega ili jetre. Rizičnost trudnoće se povećava sa brojem fetusa, ukoliko imate istoriju pobačaja, imate matericu nepravilnog oblika i neke bolesti krvi. Rizičnost vaše trudnoće povećava i epilepsija, infekcije i krvarenja koja se mogu javiti u trudnoći. U svakom slučaju ako imate neko od navedenih stanja porebno je da se obratite specijalisti za visikorizične trudnoće.

Search