Farbanje u trudnoći- mišljenja za i protiv
Farbanje u trudnoći, da ili ne. Mišljenja lekara su podeljna po pitanju da li trudnice treba da se farbaju, ali većina ipak preporučuje da se tokom prva tri meseca to obavezno izbegava jer je tada neurološki razvoj bebe najintezivniji.

U trudnoći zbog hormonskih promena menja se boja, tekstura i debljina vlasi na kosi. Nije čudno da većina trudnica tada počeli neku promenu na svojoj frizuri, a mnoge žene bojile su kosu i pre trudnoće. Da li je bojenje kose u trudnoći sigurno?

Neka istraživanja su pokazala da neke komponente koje se nalaze u bojama za kosu mogu imati negativan efekat na razvoj ploda i prouzrokovati urođene deformitete. Ipak u ovim istraživanjima je korišćena velika količina hemikalija koje se nalaze u bojama za kosu, znatno veća od one kojoj bi trudnica bila izložena bojenjem kose svakih par meseci. Hemikalije koje se nalaze u bojama za kosu nisu visoko toksične, a ne postoje dokazi da izlaganje malim količinama prouzrokuje deformitete.

Stav doktora o farbanj kose
Doktori imaju različita gledanja na bojenje kose, neki ne preporučuju bojenje kose tokom sva tri tromesečja, a neki kažu da se farbanje izbegava samo u prvom tromesečju trudnoće. U svakom slučaju bojenje kose treba izbegavati na početku trudnoće jer je tada raznoj nervnog sistema kod ploda najintezivniji.

Ako ste pre trudnoće bojili kosu potražite boje koje sadrže malo amonijaka i peroksida ili ih uopšte ne sadrže. Drugo rešenje su šamponi za produžavanje boje koji su napravljeni tako da učvršćuju postojeću boju i na taj način produžavaju vreme do sledećeg bojenja.

povezane teme:
ishrana beba po mesecima
trudnoća iz nedelje u nedelju
Search