Gorušica u trudnoći


trudnia i bebi cipelice Gorušica- zašto nastaje
Još jedna od neprijatnosti u trudnoći je i gorušica. Nastaje kada stomačna kiselina dođe u jednjak. Izazivaju je pre svega visok nivo progesterona koji proizvodi organizam u trudnoći, što usporava varenje i opušta mišić između želuca i jednjaka, a drugi razlog je materica koja pritiska želudac. Gorušicu možete ublažiti, a ne možete je eleminisati. Da biste pomogli sebi jedite pomalo, ali često. Dobro će vam doći i suve grickalie, pa ih ponesite sa sobom. Morate paziti i šta jedete. Izbegavajte jaku i začinjenu hranu.

Gorušica se češće javlja kada spavate, pa se trudite da spavate sa visokim uzglavljem i nemojte jesti kasno pre nego što odete na spavanje. Poslednja mogućnost je, ako je problem takav da ga više ne možete podneti, pitajte svog lekara za pomoć. Postoji dosta lekova koji se mogu koristiti u trudnoći, a nisu opasni po vašu bebu.

Kada se javlja?
Gorušica se javlja pred kraj trudnoće kada je materica velika i pritiska želudac, onda vam kiselina dođe u želudac. Najveći broj trudnica je primetio da se gorušica najčešće javlja posle obroka, naročito obilnih, kao i kada su u ležećem položaju. Iako ne postoji univerzalni recept protiv ove neprijatne pojave, može da je ublaži promenama navika, posebno što se tiče ishrane.

Search