Trudnoća - prvo tromesečje


beba i trudnoca Hormonske promene ne početku trudnoće
Prvo tromesečje trudnoće počinje trenutkom oplodnje, ali se početak trudnoće ipak računa od prvog dana vašeg poslednjeg ciklusa. Na početku trudnoće u vašem organizmu dolazi prvo do pojačane hormonske aktivnosti, koja priprema vaš ogranizam za promene koje slede. Povećava se nivo progesterona i estrogena koji treba da pripreme vaše telo za trudnoću i porođaj. Vaša materica se u ovom periodu povećava, ali je previše rano da se vidi stomak jer je plod još uvek previše mali. Primetićete da ste naduti, a uskoro će se javiti i mnogi drugi simptomi trudnoće.

Prvi znaci trudnoće
Prvi znaci trudnoće su natečene i bolne grudi, potreba za stalnim mokranjem i umor. Može vam se gaditi određena hrana i postaćete osetljiviji na neke mirise. Ono što je karakteristično za ranu trudnoću je i mučnina koja može da se javi u bilo koje doba dana. Mučnine obično prestaju krajem prvog tromesečja. Neke trudnice imaju mučnine i ne povraćaju dok druge povraćaju često i čak gube na težini na početku trudnoće, u tom slučaju treba de se obrate svom doktoru.

Obavezni pregledi u prvom tromesečju trudnoće
Obavezni pregladi koje morate uraditi u ovom periodu je kompletna krvna slika, da bi se utvrdilo da li ste malokrvni, krvna grupa, ako je niste ranije odradili i analiza urina. Prvi ultrazvučni pregled se obavlja oko osme nedelje. Na osnovu njega se najbolje utvrđuje da li je sa fetusom sve u redu, da se kojim slučajem ne radi o vanmateričnoj trudnoći i sl. Oko 10 nedelje se radi Dabl test koji ukazuje na to da li postoji rizik Daunovog sindroma ili poremećaja kičmene moždine. Ukoliko se utvrdi da rizik postoji bićete upućeni na dalje testiranje i u tom slučaju jedan od testova je i amniocenteza koja se radi oko 16. nedelje. Uzima se uzorak amnionske tečnosti čijom analizom se utvrđuje da li poremećaji postoje.

Uzimanje vitamina u prvom tromesečju trudnoće
što se tiče uzimanja vitamina u ovom periodu preporučuje se da uzimate vitamine koji sadrže barem 0,4 mg folne kiseline na dnevnoj bazi. Ovaj vitamin je važan zbog razvoja neuronske cevi. Preporučuje se i uzimanje jedne tablete od 50 mg gvožđa dnevno. Najbolje je da ga uzimate sa sokom od pomorandže jer se tako gvožđe najbolje apsorbuje. Povećajte i unos namirnica koje sardže kalcijum. Preporučene dnevna doza je 1500 mg kalcijuma.

Search