Fidži


Fidži zastava Fidži država u Tihom okeanu
Fidži je ostrvska država u južnom delu Tihog okeana. Nalazi se istočno od Vanuatua, zapadno od Tonge i južno od Tuvalua. Ova država predstavlja arhipeleg od 322 ostrva od kojih je 106 naseljeno. Dva najveća ostrva su Viti Levu i Vanua Levu, gde živi 87% stanovništva. Prvi stanovnici Fidžija su došli iz juguistočne Azije, mnogo pre nego što su Evropljani došli na ove prostore. Ime " Fidži " je stari tongoanski naziv za ostrvo. Ovo ostrvo su otkrili Danci, odnosno njihov istraživač Tasman u XVII veku. Kasnije je Fidži bio britanska kolonija. Nazavisnost je dobio 1970. godine.

Geografski položaj i klimatske prilike u Fidžiju
Ostrva koja čine Fidži su uglavnom planinska, a njihovi vrhovi dostižu 1200 metara nadmorske visine i pokrivena su tropskim šumama. Na ostrvu Viti Levu nalazi se glavni grad Suva. Drugi bitni gradovi su Nadi i Lautoka. Fidži je bogat sa šumama, mineralima i ribom. Spada u najrazvijenije pacifičke zemlje. Od sticanja nezavisnosti njegova ekonomija belži značajan rast. Danas najznačajnijin izvozni proizvod ove zemlje je šećer. Fudži spada u najveće povlašćene snabrevače EU, posle Mauricijusa. U poslednje vreme i oblast usluga, naročito turizma se razvija.

Stanovništvo Fidžija
Stanovništvo ove zemlje je mešavina Polinežana i i Melanežana. Značajni udeo imaju i Indijci koje su doselili Britanci, a takođe ima i Evripljana, Kineza i drugih.
Search