Kuvajt


kuvajt siti panorama Kuvajt grad država
Kuvajt (El Kuvajt) je glavni grad istoimene države na Arabijskom poluostvu. Ima blizu 35.000 stanovnika, ali nije najveći grad u Kuvajtu. Neformalno je poznat kao "Grad", verovatno zbog činjenice da se nalazi u državi sa istim imenom. Kuvajt je najznačajniji komercijalni centar, a transportne potrebe Kuvajta zadovoljava Kuvajtski Internacionalni Aerodrom i 50 kilometara južno od grada luka Mina al-Ahmadi u Persijskom zalivu. U gradu su smešteni: Majlis-al-Umma (kuvajtski parlament), većina vladinih kancelarija, predstavništva skoro svih kuvajtskih korporacija i banaka, neke od inostranih ambasada i mnoge druge institucije.

Kuvajt kroz istoriju
Kuvajt je od XVI veka bio pod vlašću Turske. Prvi nezavistan šeikat je sastavljen u XVIII veku. Pred opasnošću od turske agresije Kuvajt se stavio 1899. pod zaštitu Velike Britanije, a 1914. postao je britanski protektorat. Do kraja Drugog svetskog rata bio je samo malo naselje poznato po ribolovu, lovu na biserne školjke i trgovini. Nakon toga je počeo brži razvoj ovog grada.

Sticanje nezavisnosti
Kuvajt je postao nezavistan 19. juna 1961. godine. U drugoj polovini prošlog veka planirana je izgradnja pruge Bagdad ? Berlin preko Kuvajta, od koje se odustalo zbog naglog pogoršanja odnosa Bagdada i Kuvajta tokom devedesetih godina. Grad je bio napadnut i zauzet od strane iračkih snaga 1991. godine za vreme Zalivskog rata. Pod iračkom okupacijom ime grada je bilo promenjeno u Sadamov Grad u čast iračkog vodje Sadama Huseina. Staro ime mu je vraćeno posle proterivanja iračkih snaga.

Specifična temperatura Kuvajta
Klima je veoma specifična, letnje temperature dostižu i 50 stepeni Celzijusa, zbog čega su klima uredjaji deo standardne opreme svih stanova i automobila. Silovite peščane oluje su normalna pojava u rano leto i mogu biti veoma razorne. Zimske temperature u periodu od novembra do januara spuštaju se ispod ispod 20 stepeni Celzijusa, a noću čak i ispod 0. Godišnji nivo padavina je od 100 do 370 mm i uglavnom cela ta količina padne u periodu od novembra do aprila.

Kuvajt i nalazišta nafte
U Kuvajtu je velika eksploatacija nafte i državi donosi dosta prihoda, a i gradovima u njoj. Grad Kuvajt je kao glavni grad naročito privilegovan što se tiče ulaganja, tako da se u narednim godinama može očekivati još brži razvoj ovog grada. photo Mohammad Alatar
Search