Peking


peking poslovni deo grada Peking glavni grad Kine
Prestonica Kine, Peking, je glavni industrijski, obrazovni i kulturni centar zemlje. Peking je smešten u severoistočnom delu Kine, u oblasti zvanoj Hebej, i zauzima površinu od neverovatnih 16.809 kvadratnih kilometara. Peking je glavni grad Kine poslednjih 700 godina. Ipak, ovo je drugi po veličini grad u Kini, posle Šangaja. Fosilni ostaci svedoče da je ovde bilo naselja još pre 2.000 godina. Mnoge istorijske i kulturne atrakcije čine Peking popularnim medju turistima, kako iz Kine, tako i iz celog sveta.

Najpoznatija znamenitost Pekinga trg Tjenanmen
Jedna od najpoznatijih znamenitosti modernog Pekinga je trg Tjenanmen. Ovaj ogromni prostor je često korišćen za velike političke proslave. Na trgu se nalazi spomenik Narodnim herojima i Memorijalna dvorana Mao Ce Tunga u kojoj se nalazi mumificirano telo velikog vodje Komunističke partije Kine. Na zapadnoj strani trga je Velika narodna dvorana, gde se održavaju godišnji sastanci Nacionalnog Kongresa. Na severnom kraju trga je Tjenanmen (Kapija nebeskog mira). Izgradjena u XV veku i nekoliko puta od tada renovirana, kapija je postala simbol zemlje.

Tjenanmem je poznat kao Zabranjeni grad
Tjenanmen je Zabranjeni grad. Ovaj kompleks čine palate imperatora dinastija Ming i Kving. Zabranjeni grad je bio stoga što za vladavine ovih dinastija, obični ljudi nisu smeli da udju u ovu oblast. Kompleks čini 800 zgrada i 9.000 soba. Čitava oblast je okružena rovovima i zidovima koji su 11 metara visoki. Sada je to muzej otvoren za javnost. Na trgu Tjenamen su 1989. godine održani masovni protesti kineskih studenata protiv kineske vlasti. Oni su ugušeni veoma nasilnim putem. Kasnije se ispostavilo da su bili podsticani i finansirani od strane Sjedinjenih Američkih Država, što je bitno pogoršalo odnose ove dve zemlje. Druga čuvena znamenitost povezana sa kineskim carevima je Letnji dvorac, koji se nalazi izvan Pekinga. Imanje dvorca se nalazi na samoj ivici velikog jezera. Mnogi objekti, kao dvorane, kule, hramovi i mostovi leže razbacani po čitavom parku.

Peking grad parkova i hramova
Peking ima veliki broj parkova. U parku Tiantan se nalazi kompleks Nebeskog Hrama iz XV veka, i u njemu su se carevi molili bogovima Zemlje i poljoprivrede. U Bejhaj parku se nalazi Bela Dagoba, izgradjena 1651. godine u znak sećanja na posetu Tibetanskog Budističkog vodje Dalaj Lame. U ovom parku je i veliko jezero prepuno čamaca leti, a klizača zimi.

Šta treba još posetiti u Pekingu?
Od kulturnih atrakcija treba izdvojiti Pekinšku operu, koja priča priče bazirane na kineskim bajkama, ima specijalne kostime, šminku, muziku, ples i akrobatiku. Tu je i simfonijski orkestar, Opera u zapadnom stilu kao i baletske trupe.Kinezi igraju i Šekspira kao i druge zapadne dramske pisce, čija se dela izvode u mnogim gradskim pozorištima.

U Pekingu se nalaze i brojni muzeji, univerziteti i biblioteke. Muzej kineske istorije, na trgu Tjenanmen, sadrži na hiljade istorijskih relikvija i dokumenata. Nacionalna biblioteka poseduje mnoge knjige i rukopise koji potiču sa početka dinastije Ming. Pekinška ekonomija nastavlja svoj rast i razvoj sa dolaskom stranih investicija i privatnog kapitala. Razvijena je auto industrija, elektronika, proizvodnja kompjutera i mašina. Peking je i veliki centar tekstilne industrije, kao i petrohemijske, ali i poljoprivrede. Žitarice se gaje u pojasu koji obavija grad a velike površine u samom gradu su zasadjene voćem.

Peking postaje turistički centar
U poslednje vreme i turizam dobija sve više na značaju. Kao i većina svetskih prestonica, Peking ima ozbiljnih problema sa zagadjenjem vazduha i vode. Medjutim, interesantno je da ti problemi ne potiču najvećim delom od izduvnih gasova motornih vozila, kao u većini metropola, već od sagorevanja energetskih sirovina za grejanje i proizvodnju električne energije.

Grad Peking ima oko 7,5 miliona stanovnika, pretežno Kineza iz naroda Han. Širi region grada sa prigradskim naseljima i predgradjima čini više od 14 miliona ljudi. photo CobbleCC
Search