Rijad


rijad saudijska arabija Rijad prestonica Sudijske Arabije
Rijad je prestonica kraljevstva Saudijske Arabije. Razvio se u oazi Nedžada, na karavanskom putu koji iz Meke i sa obala Crvenog mora vodi na obale Persijskog zaliva. Smešten je u samom centru Arabijskog poluostrva na ogromnoj visoravni. Nastanjen je sa oko 3.200.000 stanovnika i pokriva površinu od 1.554 kvadratna kilometra. Zvaničan nastanak grada je bio 1824. godine. Grad je podeljen na sedamnaest gradskih oblasti, unutar kojih kontrolu ima Rijad opština, Rijad razvojna vlast i predsednik Rijad provincije Princ Guverner Salaman Bin Abdul Aziz.

Rijar od proglašenja za glavni grad doživljava procvat
Od 1932. godine, kada je proglašen za glavni grad Saudijske Arabije, Rijad je doživeo neverovatno brz razvoj. Veliki deo prihoda od prodaje nafte, kojom je ova zemlja izuzetno bogata, je ulagan u razvoj ovog grada. Rijad je trgovački i zanatski centar, železničkom prugom povezan je sa lukom Daman na Persijskom zalivu, a radovi na izgradnji pruge do Meke su pri kraju.

Kulturne građevine u Rijadu
U gradu postoji državni Univerzitet, Nacionalna biblioteka, Nacionalni muzej i Vojna akademija, a kao izuzetne gradjevine ističu se kraljevska palata i džamija Džamide. Iako je zemlja na kojoj se Rijad nalazi veoma neplodna i suva, u gradu ponekad bude kiše, koju pet brana zadržava i ne da joj da ode kako bi je iskoristili. U Rijadu takodje postoji i 96 izvora i 467 kilometara cevi, koje dovode ogromne količine vode iz Persijskog zaliva.

šerijtski zakon se još uvek poštuje u ovom gradu
Iako, zahvaljujući velikim ulaganjima, Rijad danas izgleda kao velika moderna metropola, u njemu je živi puno siromašnog stanovništva. Trend modernizacije nije izbrisao tradiciju ovog grada, tako da se na mnogim mestima mogu videti tradicionalni predmeti i starinske zanatske radnje, kao i pekare, u kojima se sprema hleb pod zemljom. Rijad je, kao i Saudijska Arabija, čisto muslimanski grad i u njemu vladaju šerijatski zakoni, što je od posebnog značaja za sve one koji putuju u ovu zemlju i ovaj grad, jer se moraju prilagoditi strogim kriterijumima i pravilima ponašanja koje pripisuje ovaj zakon.
Search