Bejrut


panorama bejruta Glavni grad Libana
Bejrut je glavni grad Libana, koji se nalazi na Sredozemnom moru, a sam grad je smešten u podnočju Libanskih planina. Bejrut je važna luka i finansijski centar sa razvijenom prehrambenom industrijom i broji oko 1,4 miliona stanovnika. Pre gradjanskog rata, koji je trajao od 1975. do 1990. Bejrut je bio napredan turistički centar, poznat po svojoj lepoti i luksuzu.

Istorija Bejruta
Bejrut je prvobitno bio feničanski grad i u davna vremena imao je naziv Beritus. Posle 1500. godine pre nove ere postao je poznat kao trgovački centar. Bejrut je bio značajan i pre dolaska Rimljana, ali je kasnije postao još istaknutiji pod rimskom vlašću. U tom periodu ovaj grad nije bio bitan samo kao komercijalan grad sa razvijenim tržištem vina i platna, već i kao kolonija sa sopstvenom teritorijom.

U III veku Bejrut je imao čuvenu školu rimskog prava. Nakon zemljotresa 551. godine grad je znatno propao, a 635. godine Bejrut je pao pod arapsku vlast. Krstaši su pod vodjstvom Boldvina I zauzeli grad 1110. godine i na taj način je postao deo Rimskog Jerusalimskog Kraljevstva, a taj status je imao sve do 1291. uprkos opsadama Saladina i Egipćana 1182. godine.

Posle 1517. godine Bejrut je bio pod kontrolom Osmanlijskog carstva. U XIX veku Bejrut je bio jedan od važnijih centara ustanka protiv Osmanlija .Na kraju Prvog svetskog rata (1918.) grad je zauzet od strane francuskih trupa i pod njihovim ovlašćenjem postao je prestonica 1920. godine. Francuzi su brzo razvijali grad uprkos netrpeljivosti koja je sve više rasla izmedju muslimanske i hrišćanske populacije. Posle Drugog svetskog rata i stvaranja Izraela hiljade palestinskih izbeglica je ušlo u Liban, a mnogi su se naselili u Bejrutu.

Velika nesreća koja je zadesila Bejrut je svakako gradjanski rat koji je trajao od 1975. ? 1990. godine i trajno oštetio arhitekturu Bejruta. Najkrvavije godine ovog rata su bile od 1982. ? 1984. tokom kojih je poginulo najviše civila i vojnika. 1990. godine muslimanske i hrišćanske snage sklopile su primirje i sukobi su prestali, međutim ekonomija i infrastruktura Bejruta bile su nepovratno uništene. Ranih devedesetih libanski milijarder Rafik Hariri, koji je postao libanski premijer, uložio je više milijardi dolara u razvoj i obnovu centralnog Bejruta kao simbol nacionalne težnje za obnovom.

Iako je ponovna izgradnja dosta napredovala, do današnjeg dana nije povraćen nekadašnji sjaj i prosperitet Bejruta. Photo by Yoniv

Search