Jerusalim


jerusalim panorama i hram Jerusalim glavni grad Izraela
Jerusalim je glavni i najveći grad Izraela. O njegovom značaju govore i druga imena ovog grada "Zlatni grad", "Pupak sveta" ili "Svetilište svih svetilišta". Osnovao ga je kralj David oko 1000. godine pre nove ere. 1996. godine grad je proslavio svoj 3000. rodjendan. Medjutim, na teritoriji današnjeg Jerusalima su postojala naselja još u Kamenom dobu, a prve organizovane zajednice su nastale oko 5000 godina pre nove ere. Prostire se na 642 kvadratna kilometra i ima oko 700.000 stanovnika. Podeljen je na jevrejsku, jermensku, muslimansku i hrišćansku četvrt. Jerusalim je grad mladih, jer od ukupnog broja stanovnika ovog grada, 30% ih je mladje od 12 godina. Oko 70% stanovništva čine Jevreji.

Jerusalim sveti grad
Najvećim svetim gradom smatraju ga Jevreji, Hrišćani i Muslimani, vernici tri najmnogoljudnije monoteističke religije. Zidine starog grada opasuju prostor na kojem je začeta čitava današnja jevrejska, hrišćanska i muslimanska civilizacija. Te zidove je sagradio Sulejman I 1538. godine. Oni su danas podeljeni na hrišćansku, muslimansku, jevrejska i armenska četvrt. Na tom mestu nalaze se najznačajniji istorijski spomenici kao i mesta na kojima su se, po predanju, odigrali dogadjaji opisani u svetim knjigama - Bibliji i Kuranu. Grad je podeljen na istočni i zapadni deo. Istočni deo grada je bio pod kontrolom Jordana sve do 1967. godine, kada su ga Izraelci posle šestodnevnog rata pripojili svojoj državi.

Najposećenija mesta u Jerusalimu
Jedno od najposećenijih mesta je ostatak Solomonovog hrama i Zapadni zid, poznatiji kao Zid plača. Jevreji iz celog sveta dolaze da se mole ispred ovog zida, ostavljajući poruke na hartiji u pukotinama zida. Ostaci Solomonovog hrama iz X veka su jedno od najvažnijih svetih mesta za Muslimane. Ruševine antičkog Davidovog grada je u blizini starog dela grada i predstavljaju spomenik davno nestale civilizacije. Crkva Svetog Hristovog Vaskrsenja, za koju se veruje da je mesto Hristovog Vaskrsenja, je jedno od najsvetijih mesta za Hrišćane širom sveta. Jedan od najvažnijih spomenika u gradu je i Memorijalni centar podignut u čast milion i po dece Jevreja koja su nastradala tokom Holokausta. U gradu se nalazi i niz drugih spomenika grčkog, rimskog, otomanskog i krstaškog porekla.

Jerusalim u vreme britanskog upravljanja ovim gradom
U periodu kada su Britanci upravljali ovom teritorijom (1917.-1948.) masovno je odnošen čuveni jerusalimski kamen u Britaniju. Ovaj kamen ružičasto bele boje je jedan od najcenjenijih u svetu. Leta u Jerusalimu su izuzetno topla i suva. Nešto niže temperature i povremene kiše karakterišu zimu, a sneg pada prosečno jednom u deset godina.

Civilizacije koje su prošle kroz Jerusalim
Kroz ovaj grad je prošlo mnogo civilizacija: Jevreji, Rimljani, Grci, Vavilonci, Persijanci, Sirijci, Egipćani, Otomani, Arapi, Britanci, Francuzi, Španci,... Svaka od njih je ostavila tragove svoje kulture. Zbog toga je Jerusalim jedan od gradova sa najbogatijom istorijom u svetu. Danas je Jerusalim grad, koji u sebi na najneverovatniji način spaja moderno i drevno. Oko 3 miliona turista svake godine poseti Jerusalim. Poslednjih godina je ponovo eskaliralo nasilje u ovom gradu u okviru već decenijskih sporova izmedju Palestinaca i Izraelaca.
Search