Karači


karaci slika gradjevine Karači grad u Pakistanu na Arapskom moru
Karači se nalazi u južnom Pakistanu na Arapskom moru severozapadno od ušća reke Ind. Grad ima oko 9.500.000 stanovnika, a bio je ribarsko seoce kada su u njega početkom XVIII veka stigli trgovci. 1839. godine su ga zauzeli Britanci i bio je važna luka britanskog kraljevstva sve do 1914. godine.

Karači i prvim godinama nezavisnosti Pakistana
Od 1936. godine je prestonica pokraine Sind, a prvi glavni grad nezavisnog Pakistana od (1947- 59) godine. Kasnije ga je privremeno zamenio Ravalpindi. U prvim godinama nezavisnosti Pakistana, ovaj grad je imao enorman rast, kako u privrednom pogledu tako i u populaciji, jer je veliki broj izbeglica iz Indije dolazio baš u Karači.

Simbol Karačija grobnica Muhameda Ali Džinaha
Jedan od simbola Karačija je grobnica Muhameda Ali Džinaha, najvažnije figure u borbi za nezavisnost Pakistana. On se rodio i bio je kremiran na mestu gde mu je podignuta grobnica. Umro je 1948. godine, nepunih godinu dana posle sticanja nezavisnosti Pakistana. Karači je glavna morska luka Pakistana, veoma važan industrijski i privredni centar, a i jedan je od najnaseljenijih gradova na svetu. U ovom gradu se nalazi i berza.

Klimatske prilike u Karačiju
Tokom godine Karači ima veoma visoke temperature i veoma malo padavina. Sneg gotovo i da ne pada nikada. Prosečna godišnja temperatura je oko 25 stepeni Celzijusa, a ni u najhladnijim danima zime ne pada ispod 12 stepeni Celzijusa. Sedište je Univerziteta u Pakistanu i čvorište železničkog saobraćaja. U gradu se nalazi i moderan aerodrom. Osamdesetih godina prošlog veka ovaj grad je bio središte nasilnih dogadjaja i borbi izmedju političkih protivnika u Pakistanu.
Search
povezane teme: